Sandvargen - en opera för unga


Denny Bågenholm 2024-03-14

Det var fullsatt i lördags när Sandvargen avslutade sin turne på stora scenen i Kulturum. Hanna Brehmer spelar Zackarina.<br /><br />
Bild:Partille Kommun
Det var fullsatt i lördags när Sandvargen avslutade sin turne på stora scenen i Kulturum. Hanna Brehmer spelar Zackarina.



KULTUR & NÖJE | En av GöteborgsOperans stora publiksuccéer  förra säsongen var den nyskrivna barnoperan Sandvargen. Nu har man haft nypremiär och sista stoppet på turnén innan man återvände till Lilla scenen var en fullsatt stora scen i Kulturum.

– Det var väldigt roligt att få spela på hemmaplan, säger Hanna Brehmer


 

Förra lördagen fick Partille och Kulturum ett fint besök av Göteborgsoperan och barnoperan Sandvargen. En barnopera för små filosofer med stora tankar. I en fullsatt salong fick publiken njuta av en fin föreställning och scenografi där en ensemble av sju musiker och tre, sångare från Göteborgsoperan medverkade.

I den poetiska berättelsen finns plats för både det vardagliga och det existentiella, gestaltat med humor och värme. Hanna Brehmer från Sävedalen spelar Zackarina – flickan som bor i ett hus vid havet med sin mamma och pappa och en dag gräver fram en märklig nos – som visar sig vara en hel sandvarg.

– Operan bygger på barnböcker som är skrivna av Åsa Lind. Det finns tre stycken böcker om Sandvargen och Zackarina, vilka här har sammanfogats till en historia. Det är väldigt filosofiska böcker, säger Hanna Brehmer.

Böckerna är skrivna för barn men de funkar lika bra för vilken ålder som helst för funderingarna i böckerna har ingen åldersgräns. När Zackarina får funderingar, blir uttråkad eller frustrerad på sina föräldrar, då går hon ner till stranden.

– Och där finns Sandvargen. Han är en metafor för allting man inte förstår, världsalltet. Sandvargen kan svara på alla frågor på ett väldigt finurligt och förunderligt sätt, men är samtidigt väldigt filosofiskt, säger Hanna, som fortsätter:

– Hon har ju många frågeställningar som exempelvis hur kan universum aldrig ta slut?

– Alltså, jag tänker att man kan tänka att Sandvargen är någon sorts allvetare. Eller så är han Zacharinas inre röst. Eller så är han en  version av hennes föräldrar. Alltså han är allt helt enkelt, eller kanske inte så enkelt, säger Hanna och skrattar.

Hur  är det att spela mot barn istället för vuxna?
– Jag tycker att det är annorlunda. Jag har spelat ganska mycket för barn. Och jag tycker att det är jätteroligt. Jag spelar på samma sätt som mot en vuxen publik, men med barn vet man direkt om man har fångat dem eller inte. För barn har ju inga maner eller
 normer, har de tråkigt eller de tycker det är dåligt så märks det direkt.

– Och sen tycker jag att det är oerhört roligt. Det är inte självklart för barn och unga att gå på scenkonst idag. Det finns ju så himla mycket alternativ med skärmar och så. Så jag tycker också att det finns en magi att få träda in i teaterrummet. Att få se
 någonting som är live och bara förstå att det finns och att det är riktiga musiker som spelar. Jag tror att det är jätteviktigt att få uppleva det som barn.

Hur var föreställningen i Partille?
– Det var väldigt roligt och det är en ynnest att få spela utanför operan. Under den här perioden så har vi ju varit både i både Kungälv och Partille. Och jag tycker att det är fantastiskt hur de grannkommunerna som ändå ligger så nära Göteborg köper in de här
 produktionerna. För det bidrar ju till den lokala kulturen också. Jag blir så stolt som Partille och Sävedalsbo att få komma hit och spela, det känns stort.

Du är mamma till tre barn. Och i den här föreställningen så spelar du själv en dotter, hur funkar det?
– Det ska ju ändå sägas att jag har ju spelat oerhört mycket barn. Jag är ju ganska kort och ser ung ut. Så jag har gjort det väldigt mycket tidigare, säger Hanna och skrattar.

– Och jag får väldigt mycket roliga kommentarer efter föreställningen. Som hur de kunde göra mig så liten! Men sen tänker jag att det är en annan dimension att göra det när man själv har barn. Jag spelade ju barn innan jag hade egna barn också. Jag kan ju plocka
 väldigt mycket från dem och det finns väldigt mycket igenkänning i olika situationer. Så jag tycker att det är inspirerande och roligt.

– Och att mina barn tycker att det är rätt så roligt. Att jag spelar yngre än vad de är.

Hanna säger att hon alltid har sett ung ut och nu är hennes 11-åriga dotter oerhört spänd över när hon växer förbi henne, det är bara två centimeter kvar.

Ja, men det är väl härligt att se ung ut?
– Visst är det så, men nu börjar jag få några rynkor så jag kanske snart som 39-åring får sluta visa leg på Systembolaget, säger hon och skrattar gott.

Fakta:
Hanna Brehmer är utbildad vid Balettakademiens musikallinje i Göteborg. Hon har medverkat i flera musikaler runt om i Sverige, som Cats, Jekyll and Hyde, West side story och The wedding singer.

På GöteborgsOperan har Hanna Brehmer spelat rollen som Zackarina i den nyskrivna barnoperan Sandvargen. Hon har också gjort rollen som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta, Neleus i Mary Poppins och Korgossen i Romeo och Julia samt medverkat i många familjeföreställningar såsom Tjolahopp, tjolahej! och Nu börjar det!.

Hanna Brehmer har även medverkat och iscensatt flera av GöteborgsOperans Relaxed performance, som Majas alfabetssånger och Lev nu dö sen!.

Hanna Brehmer är även verksam som regiassistent på GöteborgsOperan.

Sandvargen spelas på GöteborgsOperan fram till 27 mars på Lilla Scenen.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.