“Så länge bollen rullar” – musikalen som skakar om svensk föreningsidrott


Denny Bågenholm 2025-01-13

Det är 45 personer på scen när den fiktiva fotbollsklubben Vide BK bjuder på musikal.
Bild:Fredrik Aremyr
Det är 45 personer på scen när den fiktiva fotbollsklubben Vide BK bjuder på musikal.

Martin Johansson, Lotta Schelin och Erik Mjönes berättade om musikalen som har premiär på fredag.
Bild:Fredrik Aremyr
Martin Johansson, Lotta Schelin och Erik Mjönes berättade om musikalen som har premiär på fredag.

Lotta Schelin har tagit ton i \
Bild:Fredrik Aremyr
Lotta Schelin har tagit ton i "Masked singers" tidigare och drömde som sjuåring om att bli sångerska eller fotbollsproffs, hon lyckades bli båda.

Erik Mjönes spelar sin roll Bengt med pondus och stor inlevelse.
Bild:Fredrik Aremyr
Erik Mjönes spelar sin roll Bengt med pondus och stor inlevelse.

KULTUR & NÖJE | Med hög igenkänningsfaktor och ett starkt budskap tar musikalen “Så länge bollen rullar” plats på Lorensbergsteatern i Göteborg. Publiken får följa kampen i en fiktiv fotbollsklubb där damlaget ständigt hamnar i skymundan. Men bakom den lättsamma tonen döljer sig ett angeläget ämne – ojämlikhet inom idrotten.

 

Lokalpressen träffar manusförfattaren Martin Johansson från Sävedalen, musikalartisten Erik Mjönes från Alingsås och fotbollsikonen Lotta Schelin, vars karriär började i Mölnlycke IF för att prata om föreställningens tillkomst, budskap och drömmarna om förändring under en av repetitionerna veckan före premiären.

Det hela började med en känsla av maktlöshet. Martin Johansson, som tillsammans med David Oest står bakom manus och musik, förklarar att musikalen är ett svar på år av frustration över hur svenska idrottsföreningar fördelar sina resurser.

– Det här är en fråga som har varit aktuell i decennier, men det händer för lite. Man kan gå på styrelsemöten och prata om jämställdhet hur mycket som helst, men i praktiken är det fortfarande herrlagen som får alla pengar och all uppmärksamhet. Damlagen får kämpa i motvind, säger Martin Johansson.

Efter att ha sett samma mönster om och om igen föddes idén att istället använda scenen som en plattform.

– Ibland funkar inte politiken. Då får man använda humor, musik och teater för att skapa ett nytt ljus på tuffa frågor. Vi vill underhålla, men samtidigt få publiken att tänka efter.

Musikalen utspelar sig i den lilla fotbollsklubben Vide BK. När den nya damtränaren Anna (spelad av Jessica Högefjord Rudberg) kliver in i klubben inser hon snabbt att den största kampen utspelar sig utanför planen. Hon möter sportchef Janne och ordförande Bengt, två män som håller hårt i gamla normer.

– Det är precis den konservativa väggen jag själv har slagit huvudet i många gånger, berättar Martin Johansson. Tjejerna måste hela tiden kämpa för att få synas, höras och få samma möjligheter som killarna. Och när de tar ton blir de snabbt besvärliga och får höra att de är giriga.

Han berättar om hur svårt det är att förändra strukturer i föreningslivet.

– Det finns fortfarande klubbar som inte ens når upp till begreppet jämställdhet. Nivåerna är så ojämna till herrarnas fördel att det endast går att prata om diskriminering.

En av musikalens stora dragplåster är fotbollsikonen Lotta Schelin, som i rollen som lagkapten Nina får ta upp kampen mot klubbens konservativa ledning. För Lotta, som har över 180 landskamper på sitt CV, var det en självklarhet att tacka ja till rollen.

– Jag har själv fått höra att tjejer inte ska spela fotboll. Att vi inte kan bli proffs. Att vi inte är lika viktiga som killarna. När jag fick frågan om att vara med i musikalen kändes det självklart – den här frågan är för viktig för att ignorera.

Lotta beskriver hur hon i sin egen karriär många gånger känt av den tysta kampen för jämställdhet.

– Jag minns hur vi i landslaget kunde känna oss tacksamma för minsta lilla vi fick. När vi fick nya matchtröjor eller en liten extra bonus, då var det nästan så att vi stod där och bugade. Jag tror inte herrspelarna någonsin behövt känna så. De har alltid förväntat sig att få det bästa.

I rollen som Nina får Lotta förmedla sina egna erfarenheter.

– Jag ser mig själv i Nina. Hon vill bara spela fotboll, men tvingas ständigt in i diskussioner om orättvisor och resurser. Och samtidigt förväntas hon vara tacksam. Det är så det har sett ut för många av oss.

Musikalartisten Erik Mjönes spelar klubbens konservative ordförande Bengt. En man som tycker att damlaget visst kan få spela – men bara så länge det inte går ut över herrlagets framgångar.

– Bengt är en man som tror att han gör rätt. Han tycker att herrlaget är klubbens stolthet och att damlaget är ett trevligt komplement. Men det får inte kosta för mycket, förklarar Erik Mjönes, som spelar rollen.

Erik beskriver karaktären som både tragisk och komisk.

– Det finns något väldigt komiskt i att det fortfarande finns män som står och håller emot jämställdhetsutvecklingen så hårt att knogarna vitnar. De är kungar i sina styrelserum, men på en scen blir deras beteende bara löjligt.

Erik berättar att han själv, som är pappa till tre söner, har följt damfotbollen i många år.

– Vi har suttit framför TV:n och sett Lotta spela många gånger. När jag fick frågan om att vara med i den här musikalen var det ett enkelt beslut. Det här är en viktig fråga, och jag tycker att vi hanterar den med både humor och värme.

“Det ser bra ut på pappret – men verkligheten är en annan”

Musikalen lyfter flera exempel på hur ojämställdheten ser ut i praktiken. Martin Johansson berättar om en sponsor som ville skänka 50 000 kronor till en klubb i Göteborg. Kravet var att pengarna skulle delas lika mellan herr- och damlagen. Men klubbens svar var tydligt: “Då vill vi inte ha pengarna.”

– Det är så dumt att man knappt tror att det är sant. Men så ser det ut. Vi har till och med fått ta bort vissa delar ur manuset för att de kunde upplevas som för overkliga. Publiken hade aldrig trott på att det verkligen händer, säger Martin.

Lotta Schelin menar att fotbollen är en katalysator för hur samhället i stort ser ut.

– Det är i föreningarna vi lär oss gemenskap, lojalitet och att jobba tillsammans. Men det är också där vi ser tydliga skillnader mellan hur tjejer och killar behandlas. Jag hoppas att den här musikalen kan få människor att reflektera över det.

Hon lyfter också hur viktigt det är att förändra synen på tjejer inom idrotten.

– Tjejer ska inte behöva vara tacksamma för att de får vara med. De är lika mycket värda. Och det är det vi säger till publiken: tjejerna är värda precis lika mycket.

“En show som får publiken att tänka”

Med sex föreställningar på Lorensbergsteatern hoppas produktionen på att nå ut till både idrottsledare och fotbollsfantaster. Flera klubbar är inbjudna att se musikalen, och intresset har varit stort.

– Det här är en fråga som berör hela Sverige. Alla som har haft barn i idrottsföreningar kommer att känna igen sig, säger Erik Mjönes.

Martin Johansson hoppas att föreställningen inte bara blir en succé i Göteborg, utan att den får spridning.

– Vi har fått frågor om att ta musikalen på turné. Det är en dröm. För det här är inte bara en musikal – det är en kamp för rättvisa.

“Så länge bollen rullar” har premiär på fredag den 17 januari klockan 19:30 på Lorensbergsteatern i Göteborg. Föreställningen spelas i sex omgångar.

Fakta:

Musikalen “Så länge bollen rullar” utspelar sig i den lilla fotbollsklubben Vide BK, där tradition och förlegade värderingar styr. När Anna (Jessica Högefjord Rudberg) kliver in som ny tränare för damlaget möter hon inte bara utmaningar på planen, utan framför allt utanför den. Ordförande Bengt (Erik Mjönes) och sportchef Janne (Peter Lorentzon) representerar konservativa krafter som värnar herrlagets framgångar på bekostnad av damlaget.

Mitt i detta maktspel står lagkapten Nina (Lotta Schelin), som försöker balansera sin lojalitet mot laget med sina egna värderingar. Konflikterna blottar de orättvisor och maktstrukturer som präglat föreningslivet i decennier, men musikalen innehåller också mycket värme, humor och hopp om förändring.

Med fullt band och över 45 personer på scen bjuder musikalen på skratt, spänning och en stor dos samhällskritik. Den är en unik skildring av det svenska föreningslivet – både på gott och ont – och speglar en kamp för jämlikhet som pågår än idag.

Medverkande:
Lotta Schelin, tidigare fotbollsproffs med 185 landskamper för Sverige, utnämnd som Sveriges bästa fotbollsspelare.
Erik Mjönes, svensk sångare, musiker och musikalartist, främst känd för sången Lion of Love i filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga och allsångsprogrammet Lotta på Liseberg.
Peter Lorentzon
Jessica Högefjord Rudberg
Linda Skoglund med flera

Manus: Martin Johansson och David Oest
Musik: Martin Johansson och David Oest
Regi: David Oest

Följ oss på sociala medier:
Facebook: https://www.facebook.com/lokalpressen

Instagram: https://www.instagram.com/lokalpressen
;
Threads:  https://www.threads.net/@lokalpressen

X: https://twitter.com/lokalpressen_se
E-tidning: https://e-tidning.lokalpressen.se/

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!

Lokalpressen, på webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Skicka insändare till oss


Senaste artiklarna
« Föreg. Nästa »

Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.