Romsk musik och kultur på Mölnlycke kulturhus


Jonas Bengtsson 2021-09-27

<span>Krilja består av Marita Johansson (sång och rytminstrument), Jonas Liljeström (fiol och slagverk) och Emil Pernblad som är en av Sveriges bästa flamencogitarrister.</span>
Bild:Laurry Ramirez
Krilja består av Marita Johansson (sång och rytminstrument), Jonas Liljeström (fiol och slagverk) och Emil Pernblad som är en av Sveriges bästa flamencogitarrister.

HÄRRYDA | Den 30 september kommer trion Krilja till Mölnlycke kulturhus. Då blir det både föredrag och romsk folkmusik av Jonas Liljeström, Marita Johansson och Emil Pernblad.


Folkmusikbandet Krilja bildades 2010 av sångerskan Marita Johansson.

– Innan dess hade hon lagt 25 år på förarbete då hon samlat in musik och dessutom lärt sig romanes och ryska för att bättre kunna lägga rätt känsla och uttolkning av sångerna. Hon är en mångårig eldsjäl och entusiast av romsk kultur, berättar violinisten och slagverkaren Jonas Liljeström som innan bandet bildades hade spelat under lång tid tillsammans med gitarristen Emil Pernblad.

– Vi två hade hållit på med en massa olika stilar, inklusive romsk folkmusik, innan vi fick frågan från Marita. Och på caféscenen i Mölnlycke kommer vi tre framföra romska sånger från Ryssland och Östeuropa, säger Jonas som förutom musiker även är musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet.

– Musiketnologi är ett väldigt brett ämne, även om fokus brukar ligga på det som lite slarvigt kallas folkmusik eller världsmusik. Det kan handla om hur musiken är beskaffad men även dess sociala funktioner, musikkonsumtion och människors förhållande till musiken.

Trion har sedan starten spelat flitigt runtom i Sverige. Men även i Europa, och bandet har varit på turné i både Skottland och på Island. Förutom att det blir en konsert i Mölnlycke så kommer publiken även att få ta del av ett föredrag skrivet av Jonas Liljeström då han ska berätta mer om romsk musik och kultur.

– När vi hör av oss till olika ställen för att se om de vill boka in oss så är det påtagligt ofta den här kombinationen som efterfrågas. Med både spelning och föredrag. Det började på Island 2017 då man ville att vi skulle berätta mer om den romska kulturen och sedan har det fortsatt på den vägen.

Vad kan publiken förvänta sig på torsdag?
– Romerna är en av de etniska minoriteter som folk vet minst om, så förutom att underhålla så hoppas vi även på att ge lite mer fördjupad kunskap om romernas historia och kultur. När vi varit ute så förundras många över att de visste så lite om romernas bidrag till den europeiska musikhistorian. Romsk musik har utgjort inspirationskällor till bland andra Haydn, Brahms och Liszt, säger Jonas och fortsätter:

– Den romska kulturen har samtidigt fungerat som traditionsbärare där de slagit sig ner, och till exempel hade sannolikt inte flamencon i Spanien funnits kvar om inte de fört musiktraditionen vidare.

Arrangemanget i Mölnlycke kulturhus den 30 september har gratis inträde och startar klockan 18.

– Vi har inte kunnat vara ute alls under pandemin så det ska bli jätteroligt att komma igång, vi har många spelningar inbokade nu under hösten.

Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.