Finsk folksaga blir musikal på gymnasiet


Aron Mikael Sik 2024-03-18

Repetitionerna är i full gång. Gruppen kör igenom huvudsången ”Revontulet” och ”Liv i en bil”.
Bild:Aron Mikael Sik
Repetitionerna är i full gång. Gruppen kör igenom huvudsången ”Revontulet” och ”Liv i en bil”.

KULTUR & FRITID | Nu är det återigen dags för anpassade gymnasiets årliga vårmusikal. Det är den finska folksagan ”Revontulet” som får en lokal tolkning om livet på Oluff Nilssons väg på 70-talet.

– Vi vill ju att musikalen ska ha med kommunen att göra, säger ansvarig lärare Marcus Svensson.


 

Idén till årets musikal kommer ursprungligen från den stora muralmålningen föreställande en räv på ett av höghusen vid Oluff Nilssons väg. Passande var då den finska folksagan ”Revontulet” om en räv som ställer till trubbel och hamnar i exil norröver där han lär sig att skapa eld med sin svans och ger upphov till norrskenet som naturfenomen.

– Vi skrev om den här gamla sagan så att det blir en lokal historia om en raggare som heter ”Eddie”, som bor på Oluff Nilssons väg på 70-talet, som ställer till med trubbel och sedan skickas upp till Norrland där han blir omvänd och bestämmer sig för att hjälpa andra i stället, fortsätter Marcus.

Föreställningen är ett samarbete mellan anpassade gymnasiet vars elever medverkar på scen och estetprogrammet med musikinriktning som kommer att utgöra kompbandet. Repetitionerna av musikalens sång och dansnummer pågår för fullt under ledning av lärarna Mona Qvil Bengtsson och Marcus Svensson. De har skrivit manuset tillsammans med kollegorna Åsa Gustavsson och Ulrika Nystås, för musiken i föreställningen står Marcus som huvudsaklig låtskrivare.

– Vi vill att så många som möjligt är med, både personal och elever från de båda programmen. Vi har även lärare som medverkar på scen och både sjunger och dansar, det är andra året vi blandar på det här sättet, det blev väldigt lyckat förra gången, säger han.

Han får medhåll från Robin Sten, 18 år, som för tredje gången medverkar i anpassade gymnasiets årliga musikaluppsättning.

– Jag ser verkligen fram emot det här, jag är riktigt taggad! Vi har inte gjort klart rollerna än så jag vet inte om jag får sjunga solo, men jag hoppas det. Förra året hade jag repliker för första gången, då spelade jag en gubbe som var med i hembygdsföreningen bland annat, säger han.

Eleverna har även varit med och skapat rekvisitan och scenografi till föreställningen, de har bland annat tillverkat små kopior av höghusen vid Oluff Nilssons väg och vägskyltar längs E45:an där huvudkaraktären ”Eddie” åker på sin resa norrut för att till slut nå Vilhelmina. Veckan innan premiären flyttar hela gänget in Kulturums scen för att repetera hela föreställningen ihop med kompbandet.

Premiären är den 27 mars och då ges två föreställningar varav den på kvällen är öppen för allmänheten. Därtill ger en föreställning den 28 mars, avsedd för gymnasieskolor i närområdet.

– Samarbetet över programmen på gymnasiet är ett bra sätt att lära sig saker för eleverna, vi vill att det ska blandas så mycket som möjligt på gymnasiet, att det anpassade gymnasiet inte bara är en isolerad del av verksamheten. Sedan hoppas vi såklart att Partilleborna är nyfikna och kommer på premiären den 27 mars, säger Marcus Svensson.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.