Debuterar med kunglig roman


Jonas Bengtsson 2023-07-24

Författaren Per Ekedorff med sin debutroman ”Oskar & Oscar” i ena handen och unionsflaggan i den andra. När kung Oscar II, som har en stor roll i boken, regerade användes flaggan då Sverige och Norge var en union från 1814 – 1905. Flaggan kallades för övrigt ”sillsallaten”.
Bild:Jonas Bengtsson
Författaren Per Ekedorff med sin debutroman ”Oskar & Oscar” i ena handen och unionsflaggan i den andra. När kung Oscar II, som har en stor roll i boken, regerade användes flaggan då Sverige och Norge var en union från 1814 – 1905. Flaggan kallades för övrigt ”sillsallaten”.

KULTUR & NÖJE | Polisinspektören Per Ekedorff släppte i maj debutboken “Oskar & Oscar” – som med tanke på Öjersjöbons yrke kunde ha varit en deckare. Men icke.

– Jag ville hellre skriva en spännande och historisk berättelse för ungdomar, säger han.


 

Det är en lycklig Per Ekedorff som möter upp Lokalpressens reporter i Sävedalen. Drömmen om att bli författare och antagen på ett förlag har nämligen slagit in. I sin hand håller han ett exemplar av rykande färska ”Oskar & Oscar”.
– Det känns otroligt roligt. Särskilt första gången man hade den färdiga produkten framför sig, säger Per som är extra nöjd med att boken släppts i fysisk form och inte bara digitalt eller i ljudform som många nya böcker gör.

– Målsättningen när jag skrev var att det skulle bli en fysisk bok. Jag läser lite böcker på plattan, men jag gillar främst att läsa böcker som man kan bläddra i. Och även om det kostade lite extra så tycker jag helt klart att det kändes värt pengarna. Men den finns såklart som e-bok också.

Efter att ha bollat manuset till flera olika förlag under ett par års tid, och ideligen gjort förbättringar, så fanns det till slut flera olika anbud att välja mellan när allt var färdigskrivet. Valet föll till slut på Lerumsbaserade Visto förlag.
– Det fanns förslag från bland annat Malmö, men det kändes rätt på direkten med ett lokalt förankrat förlag för att hålla ihop det hela geografiskt, säger han.

EN AV PERS favoritförfattare heter Robert Harris. Och det är delvis från honom han har hämtat inspiration till berättelsen i ”Oskar & Oscar” som handlar om tolvårige Oskar som ärver en gammal enkrona från 1894 med kung Oscar II inpräntad. Men inte nog med det så finns den gamle kungen även inuti myntet – vilket leder till en äventyrlig jakt på hur duon ska kunna återföra kungen till sin egen tid.

– Historia är ett stort intresse för mig. Robert Harris blandar historia och fiction och skruvar till allt väldigt väl. Och den biten tycker jag om mycket, säger Per som skrivit boken för åldrarna 10-13 främst.

– Det kan ju bli mossigt att läsa om en gammal kung, men jag har försökt få till både en spännande, lockande och lärorik berättelse. Men den funkar även för vuxna då det är en någorlunda invecklad plot. Samtidigt är den också rolig med bland annat kulturkrockarna som sker mellan de olika generationerna.

TILL VARDAGS ARBETAR 59-åringen som polisinspektör i lokalpolisområde Göteborg city. Per berättar att det funnits tankar på att skriva en bok om någonting kopplat till yrket, men att det i första läget lockade mest att skriva en spännande och historisk ungdomsroman.
– Jag har ambitioner att fortsätta mitt skrivande. Vi får se vad som händer i framtiden... men utan att avslöja för mycket så öppnar det ju lite upp sig för en fortsättning på ”Oskar & Oscar”. Jag har några andra texter liggande, men då är det inte åt hållet med deckare eller mordgåtor, utan kanske snarare det vardagliga man stöter på i jobbet som polis, säger trebarnspappan som bott i Öjersjö i tolv år och har barn i åldrarna 26, 14 och 12.

– Att det blev en ungdomsroman handlar ju också mycket om att jag gillar den här roliga läsåldern, som två av mina barn befinner sig i, och där man kan läsa och berätta sagor tillsammans.

Fick de yngsta vara ”testpiloter”?
– Jodå (skratt), och de tyckte faktiskt om boken. Men det kan ju naturligtvis också vara för att de känner igen vissa detaljer då romanen utspelar sig delvis på Styrsö där vi har sommarhuset, och även ett känt landmärke här i Partille finns med i handlingen.

Om Per Ekedorff
Ålder: 59 år
Familj: Gift och tre barn (12, 14, 26 år)
Bor: Öjersjö Uppvuxen: Göteborg och Styrsö (somrarna)
Yrke: Polisinspektör i Göteborg city
Favoritförfattare: Robert Harris och John le Carré Favoritböcker:
“Oj, svår fråga. Men just när det gäller Robert Harris så tycker jag väldigt mycket om ‘Faderland’ som han slog igenom med. Den utspelas i Berlin på 60-talet där han skruvar i historien då Hitler har överlevt och vunnit kriget. Tyvärr lever inte John le Carré längre men hans debut ‘Spionen som kom in från kylan’ gillar jag. Han skrev om spioner och agenter och jobbade själv inom den brittiska underrättelsetjänsten och lärde ju sig det spelet.”
Aktuell: Som debuterande författare av ungdomsromanen “Oskar & Oscar” på Visto förlag.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.