Brädspel genom årtusenden


Denny Bågenholm 2024-08-30

<span id=\
Bild:Denny Bågenholm
Monopol bygger på The Landlord's Game som skulle skildra orättvisan i att bygga fastigheter och ta ut hyra.

Frida Berntson, museivärd på Världskulturmuseet framför en karta över världen.
Bild:Denny Bågenholm
Frida Berntson, museivärd på Världskulturmuseet framför en karta över världen.

Klassiska datorspel från 1972 års Pong till Donkey Kong som var det hetaste som gick att spela för enkronor 1981.
Bild:Denny Bågenholm
Klassiska datorspel från 1972 års Pong till Donkey Kong som var det hetaste som gick att spela för enkronor 1981.

En modell av en “blomsterbåt” byggd helt i elfenben. Förebilderna var ofta i betydligt sämre skick och i trä.
Bild:Denny Bågenholm
En modell av en “blomsterbåt” byggd helt i elfenben. Förebilderna var ofta i betydligt sämre skick och i trä.

Världens äldsta sällskapsspel som heter MEN. Men ingen vet idag hur det spelades.
Bild:Denny Bågenholm
Världens äldsta sällskapsspel som heter MEN. Men ingen vet idag hur det spelades.

Kortspel var i stort sett förbjudet i Japan under Edo-perioden, mellan 1603–1868. Men en del japanska sjömän spelade ändå till sjöss. Carl Peter Thunberg skrev i sin dagbok att sjömännen spelade ett enkelt spel om pengar där det gällde att ha högst kort. Namnet på spelet var Karuta.
Bild:Denny Bågenholm
Kortspel var i stort sett förbjudet i Japan under Edo-perioden, mellan 1603–1868. Men en del japanska sjömän spelade ändå till sjöss. Carl Peter Thunberg skrev i sin dagbok att sjömännen spelade ett enkelt spel om pengar där det gällde att ha högst kort. Namnet på spelet var Karuta.

KULTUR & NÖJE | Från världens äldsta brädspel till dagens e-sport. Vet du vad en “blomsterbåt” eller The Landlord's Game är? Har du spelat Pong, Donkey Kong eller Space Invaders i din ungdom är du kanske en gammal dataspelsnörd. På Världskulturmuseet pågår just nu en spännande utställning.

 

Spel har alltid varit en central del av mänsklig kultur, oavsett om de har använts för att umgås, lösa konflikter eller söka andlig vägledning. På Världskulturmuseet pågår en utställning fram till april 2025 som tar besökarna med på en resa genom spelens historia – från antika ritualer till dagens digitala äventyr.

Utställningen belyser hur spel och lekar har påverkat människans utveckling. Genom interaktiva stationer och historiska artefakter får besökarna en djupare förståelse för hur olika kulturer har använt spel som ett sätt att träna sociala och kognitiva färdigheter. Det blir tydligt att reglerna för spel har förändrats och anpassats över tid, men att deras grundläggande syfte som sociala verktyg består.

– Vi människor har spelat spel i minst 5 000 år. Det har man bevisat genom arkeologiska fynd. I utställningen har vi spel från hela världen. Allt från världens äldsta bevarade spel, vi har ett av de två som existerar, säger Frida Berntson, museivärd. Hon berättar vidare:
– Vi har köpt in lite nya spel också. Så utställningen består ju av brädspel, kortspel och vi har en del om rollspel, och lite digitalt.

I första delen av utställningen finns det spel som vi spelar för underhållning. Där finns klassiska “pricka hålet”-spel eller rulla kula som i ett “Tafelspeil” som spelades av rika nordeuropeer under 1500-talet. Poängräkningen var med romerska siffror. Tjejerna som testade, tyckte det var ganska roligt men lite svårt. När de fick frågan om favoritspel blev “biljard” svaret. Något deras morfar uppskattade och planerade redan en eftermiddag med biljard och läsk.

En fråga som kommer upp är vad som är spel och vad som är sport och det var inte helt enkelt att klura ut. Frida hade en teori som kanske håller:
– Spelade gjorde man på kvällarna i hemmet och det var framförallt socialt betingat. Vi har försökt avgränsa det på utställningen, fotboll är exempelvis inte med. Att tävla var mer på allvar och man blev svettig, säger hon och skrattar.

Det finns fler spel som lockar. Ett är där du ska kasta guldpengar i munnen på paddor som känns lika aktuellt idag som för 500 år sedan när Inkafolket styrde över Sydamerika. En sägen är att det fanns magiska paddor i Titicacasjön. Den kungliga Inkafamiljen kastade i guldmynt för att få paddornas uppmärksamhet och samtidigt önskade de sig något. Om paddan åt ett mynt gick önskan i uppfyllelse och paddan förvandlades till guld. Du kan spela en replika av spelet men utan guldpengar.
– Det hade nog varit lite för stöldbegärligt. Sen är spelet väldigt svårt, jag tror att det bara har varit en besökare hittills som lyckats träffa paddan i munnen, berättar Frida.

Fler spel i första rummet är några klassiska TV-spel från 1970 och 1980-talet, där Pong är det första som kom ut 1972. Det lanserades av Atari som bildades samma år av Nolan Bushnell från Kalifornien, och inte alls från Japan som man kanske kan tro på företagsnamnet. Även om det kommer från en japansk term från brädspelet Go. Spelet vid sidan om är däremot från Japan och är det klassiska Donkey Kong som kom 1981. Det skapades av Nintendo, ett företag som fortfarande säljer datorspel och som grundades 1889. Företagets första produkt var handtillverkade spelkort kallade Hanafuda. Har du kvar ett “patron 1990 Nintendo VM guld” så kan det vara värt upp till 100 000 euro.

Vidare in i utställningen har man ett rum som handlar om det sociala spelet. Där finns klassiska spel som Alfapet, Monopol och Trivial Pursuit. “TP” som dök upp i Sverige för 40 år sedan, 1984, och är ett av världens mest sålda spel.

Här finns även Monopol som lanserades på 1930-talet, där förlagan “The Landlord's Game” kom 1906.
– Monopol var förbjudet i Sovjetunionen och på Kuba så där skapades lokala varianter. Det har alltid funnits förbud runt om i världen för olika spel. Det kan finnas flera anledningar där religiösa eller politiska skäl är några. Även spel med mycket våld eller där invånare skildras negativt eller stereotypt har förbjudits under åren, fortsätter Frida under Lokalpressens rundtur.

– I Kina fanns något under slutet av 1800-talet som kallades “blomsterbåt” eller “nöjesdjonk” som var flytande båtar där allt som var förbjudet i land fanns att tillgå. Spel, prostitution, droger och alkohol. Båtarna fanns framförallt för utländska turister och användes ofta som propaganda för utlänningars sedeslösa leverne, berättar Frida. Hon tillägger:
– Det fanns även många båtar för den inhemska befolkningen. Något man inte pratar lika högt om.

Avslutningsvis blir det bräd- och kortspel. Här finns klassiska schackspel från århundraden. Hnefatafl är ett svenskt spel från 1000-talet med spelpjäser av glas. Svårt att förstå reglerna även om det är än svårare att uttala för att inte stava till.

Här finns även världens äldsta spel som heter MEN.
– Spelet är från Egypten. Vi har ett exemplar som är mellan fem och sjutusen år gammalt.
Och det här är speciellt, för det är ett bortglömt spel. Det är ett spel i sten, som man har sett i egyptiska gravar, för det porträtteras med andra spel som vi känner till, och vi vet hur de spelas. Hur man spelar MEN har man ingen aning om, det är helt bortglömt.

Sist ut i utställningen finns det möjlighet att testa på en massa gamla spel. Det finns ett gammalt kortspel som heter Mekuri Karuta från Japan som togs till Sverige på 1770-talet av en lärjunge till Carl von Linné som hette Carl Peter Thunberg, som köpte det under en resa. Det var under en period när utlänningar fick bedriva handel med Japan. Portugisiska köpmän och missionärer tog med sig kortspel till Japan på 1500-talet. Därför kallas kort i Japan för karuta efter det portugisiska ordet carta.

Ett annat spel som finns är Oicho-Kabu som liknar “Baccarat” eller svenska “21” och slå dealern. Här gäller att få nio genom att dra tre kort. Den sämsta handen man kan få är noll. Ett exempel är åtta, nio och en trea och om man säger det fonetiskt på japanska så blir det "ya-kyu-san". Detta är samma som “gangster”, alltså den japanska maffian, Yakuza.

Många av spelen som visas upp finns så man kan testa på att spela dem. Det är museet som tagit fram replikor för provspel. Det är inte svårt att tillbringa några timmar på “Världens spel” så passa på att besöka utställningen.

Frida Berntson får själv frågan vilket som är hennes favoritspel och det var inte så enkelt att svara på.
– Jag spelar ju inte jättemycket längre faktiskt. Det var mer när man var yngre. Det har ju kommit fruktansvärt mycket nya spel de senaste åren. Hon funderar en stund och till slut kommer hon på:
– Hitster är riktigt kul, det spelade vi på midsommar, så jag säger det, säger hon avslutningsvis.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.