Paradigmskifte i Partille när M+SD=SANT


Linus Johansson 2022-11-08

När Moderaternas partiledare Ulf Kristersson blev statsminister, efter att ingått ett avtala med SD, var det grönt ljus för Moderaterna i Partille att också inleda ett samarbete med SD lokalt Det som var otänkbart för ett par år sedan var plötslig helt legitimt.

Vad än den Moderate kommunstyrelseordföranden, Marit Hesse, säger så är ett valtekniskt samarbete med SD ett avtal som de två partierna har skrivit under och kommit överens om lojalitet mot varandra. Det är långt mer än SD:s passiva stöd i kommunfullmäktige under tidigare mandatperioder. SD är på ett helt annat sätt bundna att stödja Moderaternas förslag och självklart har SD möjlighet att ställa krav på Moderaterna för att de ska hålla sin del av överenskommelsen. Detta är ett paradigmskifte eftersom det aldrig hänt tidigare i Partilles historia.
Moderaterna har lokalt och nationellt valt att samarbeta med Sverigedemokraterna, ett auktoritärt höger nationalistiskt parti, som driver en främlingsfientlig politik, framför att samarbeta med Centern, ett liberalt parti, som står upp för människors lika värde. Det är ett vägval som kommer få långt gående konsekvenser. Vi ser redan på riksplanet var det innebär i praktiken. Moderaterna tvingas att genomföra SD:s politik som har ett enda mål, att göra det svårare för människor med utländsk bakgrund att leva i Sverige och näst intill omöjligt för människor som flyr från krig att komma hit.

Grundläggande rättigheter som yttrandefrihet, sjukvård, rättssäkerhet och asylrätt är hotade. När den internationella biståndsorganisationen, Civil Right Deffenders, riktade kritik mot den repressiva politiken hotade SD med indragna bidrag. Sjukvården larmar att de inte kommer kunna ge en säker vård om rätten till tolk tas bort. Polisen konstaterar att färre kommer dömas för trafficking när offren som ska vittna hotas av utvisning. Polis och advokater oroas över att rättssäkerheten är hotad om rätten till tolk försvinner för brottsmisstänkta och vittnen. SKR, Sveriges kommuner och regioner, varnar för personalbrist inom äldreomsorgen när invandringen minskar. Lärare vittnar i sociala media om att elever känner en oro över sin framtid när deras familjer löper risk att utvisas. Med SD vid rodret blir Sverige mindre som Sverige brukade vara. Mindre trygghet, mindre sammanhanhållning och mindre medmänsklighet. Mer rädsla, mer splittring och mer främlingsfientlighet. Det är priset som Moderaterna är beredda att betala för att få styra landet och vår kommun i ytterligare fyra år. Vi ska se till att det kostar de makten.

Vänsterpartiet Partille


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.