Ökad produktivitet till priset av sämre kvalité


Linus Johansson (V) 2023-09-18

I Lokaltidningens sommarspecial före semestern gick det att läsa en insändare där Partille kommuns moderata ordförande, Marit Hesse, proklamerade att vi måste höja produktiviteten inom näringslivet och offentligsektor för att förbli ett rikt land.

Jag tolkar det som att hon vill fortsätta driva på för mer effektiviseringar, rationaliseringar och besparingar för att täcka de höjda kostnaderna inom den kommunala verksamheten i Partille på grund av den höga inflationen och skenande elkostnader. Mer av samma gamla vanliga Moderata politik med andra ord! Vad de verkar ha glömt bort är att det är människor som påverkas när produktiviteten förväntas öka. Personalen inom vård, skola, äldreomsorg får tuffare arbetsvillkor och en sämre arbetsmiljö. Det i sin tur leder till att barnen i förskolan får sämre omsorg, skoleleverna sämre utbildning och de äldre sämre omvårdnad.

Om valet står mellan den egna plånboken och satsningar på att höja kvalitén inom förskola, skola och äldreomsorg så tror jag att de flesta av oss väljer det senare om man inte är moderat politiker vill säga. Moderaterna kommer alltid välja den egna plånboken före en höjning av kvalitén inom den kommunala välfärden. Sorgligt för alla samhällsbärare inom kommunens verksamhet vars bördor bara ökar. Moderaterna i Partille representerar ett synsätt på den kommunala verksamheten som direkt motverkar kommunens vision att bygga ett hållbart lokalsamhälle.

Frågan är vilka som kommer vilja jobba i Partille kommun i framtiden om Moderaterna tillåts fortsätta bedriva sin effektiviseringsjakt. Hur ska vi kunna säkra kompetensförsörjningen om vi inte är en attraktiv arbetsgivare? Hur ska vi kunna behålla personalen i våra verksamheter om de inte trivs på grund av en ökad arbetsbelastning, och minskade resurser som leder till att sjuktalen stiger och en hög personalomsättning. Detta måste få ett slut för barnen, eleverna och de äldres skull. Det finns en annan väg!


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.