Arbetare kräver rättvisa! - Första maj 2023. Krisår. Skitår. Igen.


Michael Edvardsson 2023-04-28

En helt vanlig svensk familjs kostnader har ökat med flera tusen kronor i månaden det senaste året. Det är energipriser, matpriser, bränslepriser och räntekostnader som ökar och det drar med sig allt annat också när indexreglerade kostnader ökar.

 

Risken för arbetslöshet ökar, i vissa branscher varslas det redan för fullt. Kostnadsökningarna drabbar också välfärden där sjukvård, skolor och äldreomsorg hade behövt ytterligare miljardtillskott från regeringen för att klara att hålla uppe nivån, i stället får de nästan ingenting.
Vi inom LO har tagit vårt ansvar genom att eliminera risken för en pris och lönespiral och ändå ger det nya industriavtalet det högsta lönelyftet på över tjugo år. Men någon reallöneökning blir det inte i år, kanske nästa år.

I det här läget förväntar vi oss att andra kliver fram och också tar ansvar. Att arbetsgivarna räddar jobb framför vinster. Att politikerna prioriterar utbildning, investeringar och välfärd framför skattesänkningar och att livsmedelsjättarna prioriterar kundernas ekonomi före sin egen vinstmarginal i tre led.

Och därför kräver vi i samband med Första maj:
- höjda barnbidrag och sänkta avgifter till förskola och fritids, rädda barnfamiljernas ekonomi
- pausade amorteringskrav, nu när räntorna ökat så fort
- handlingsplan för att sänka matpriserna och bryta upp livsmedelsjättarnas makt
Människor med höga inkomster blir subventionerade med höjd brytpunkt för statlig skatt, Rut och ROT-bidrag, ränteavdrag och billiga ISK-konton och kapitalskatter. Det är dags att stötta de som verkligen behöver det i stället för de som redan har det gott ställt.

Det är dags att byta till en politik för minskade klyftor, minskad arbetslöshet och ökad jämlikhet.
LO har en plan för framtiden. I den står det ökad rättvisa för arbetare.

Michael Edvardsson, ordförande LO-facken i Lerum


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.