Att jobba i hemtjänsten


2023-11-28

När vi vart för lite personal i vår arbetsgrupp, låter det ”att vi får räkna med att bli inbeodrade och att det inte kommer till att beviljas några som helst ledigheter”. Vi jobbar efter tajta scheman, där det inte finns något som helst utrymme för att det ska inträffa något oförutsett som tex. att någon brukare mår dåligt och behöver stöd, att någon brukare behöver gå på ett extra ”icke tidsbestämt” toabesök, eller att det inkommer ett larm.

 

Vi blir fördröjda i vårt tidsschema och får höra av brukarna på varje ställe vi kommer till att vi är försenade. Brukarna är missnöjda, vi får be om ursäkt gång på gång vid besöken, vi hänvisar till samordnare, vi hänvisar till chef, vi springer ännu fortare mellan brukarna för att detta inte ska behöva gå ut över våra äldre. Med stressen bultandes i bröstet försöker vi så gott vi kan göra det vi brinner för, att ge våra äldre tid och kärlek (det som är anledningen till att vi en gång valt detta yrke). Att själva under ett arbetspass hinna gå på toaletten det kan vi bara glömma. Vi ska bara finna oss i att det är stressigt,för det är så det ser ut? Vår enhet har röda siffror.

Helt plötsligt blir vi övertaliga, då alla enheter ska överanställa, men med dålig ekonomi redan som vi har i vår enhet så ska vi nu jobba med lika tajta scheman ändå och vi ska räkna med att bli "sålda" till andra enheter för att få in pengar till vår egen enhet. Alltså att bli såld innebär att bli skickade till Landvetter eller Mölnlycke, ca 3 mil härifrån, för att arbeta där vi varken känner till adresser, personal eller brukare. Vad är det för trygghet för våra äldre? Men detta ska vi bara finna oss i, för vi är anställda i "kommunen" (När jag fick jobbet här, ansökte jag till Björketop hemtjänst, i mitt närområde) Och det blir bara värre, innan hade vi iaf schemalagda resurspass, men NU kan vi bli ivägskickade att jobba på annan enhet när som helst utan någon framförhållning även om det inte ligger ett resurspass i schemat, detta meddelar våran chef (i desperat syfte att få upp ekonomin) och någon hänsyn till att man har barn och familj att ta hand om vid sidan av arbetet verkar inte finnas. Utan man ska bara inställa sig i detta. Det överanställs på enheterna runt om i Härryda för att utnyttja ”resurserna”, alltså oss undersköterskor, för att kunna skicka oss dit vi behövs. Jo tack kommunen, vi känner oss faktiskt REJÄLT utnyttjade!!

Denna samplanering ser bra ut på pappret kanske, men va händer.. (Detta med samplanering gjorde vi också en riskanalys om innan den här samplaneringen drog igenom, men den var onödig då dom inte lyssnar på oss ändå) ALLT detta leder till att: Personalen mår dåligt, det blir dålig stämmning i arbetsgruppen, dålig arbetsmiljö, sjukskrivningarna ökar och personal har tom sagt upp sig för dem inte tänker arbeta under dessa förhållanden! Man går till jobbet med oro och stress varje dag! Man hinner inte med att vara uppdaterad om sina brukare, som man är ”fast omsorgskontakt” till.

Att skriva och ändra i genomförande planer, ha kontakt med anhöriga eller att vara ett stöd för våra äldre i deras vardag hinns inte med längre. Man känner sig otillräcklig! Brukarna är missnöjda då det blir mer personalomsättning, minskad kontinuitet och stressad personal som mår dåligt. Vi har tidigare varit en bra och trivsam mindre grupp här, mycket omtyckta i vårt område av brukarna, som alltid lämnat fina omdömen. Vi har kunnat hålla god kvalitet och kontinuitet. Ska vi kunna hålla det måttet igen?

Så avskaffa genast denna samplanering i Härryda kommun! Att arbeta i hemtjänst är under rätt omständigheter ett underbart givande, och fantastiskt roligt arbete. Men tyvärr inte under de här premisserna.

En besviken Undersköterska i Björketops hemtjänst.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.