Svenskt Ambulansflyg rullar in i beredskapsbasen på Landvetter


Redaktionen 2021-11-19

Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg 
Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg 

HÄRRYDA | Torsdag den 18e november rullade Svenskt Ambulansflyg för första gången in ett av sina splitternya och specialutvecklade ambulansflygplan i beredskapsbasen på Landvetter Airport. Från februari 2022 utgör basen dygnetruntberedskap i södra Sverige.


– Det här är ett lyft för svensk sjukvård och ökar närheten till specialistvård för alla medborgare, oavsett var i landet man är bosatt, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande Svenskt Ambulansflyg.

Sahlgrenska tar emot patienter från hela Sverige

Närheten till Sahlgrenska universitetssjukhuset innebär att specialistteam snabbt kan komma ombord med sin utrustning för följa med och hämta svårt sjuka patienterna. Västra Götaland är en av de regioner som tar emot patienter från hela Sverige för högspecialiserad sjukvård. Vid Sahlgrenska finns även en transplantationsavdelning med specialistteam för att hämta livsviktiga organ, runt om i Europa.

– Vi har en kort beredskapstid för de mest akuta transporterna, men de flesta uppdragen planeras dagen före, vilket möjliggör koordinering och samordning för en ökad effektivitet. Ambitionen är färre tomma returresor och på det viset spara både pengar och belastning på klimatet, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.

Normala transporter en vardag

Normalt har ambulansflygplanet en besättning bestående av två piloter och en specialistutbildad sjuksköterska inom narkos- eller intensivsjukvård. Cirka 80 procent av uppdragen beräknas vara planerade transporter och testerande 20 procent är av akut karaktär med och utan specialistteam. Beredskapen är hög att hantera oväntade situationer och kabinen är utformad som en intensivvårdssal med jämförbar utrustning. Sjuksköterskan kan ha direktkontakt med läkare vid någon av de vårdgivande regionerna Västra Götalandsregionen, Region Uppsala och Region Västerbotten.

– Boende i Västra Götaland blir sjuka på andra platser i Sverige och kan behöva komma hem och få fortsatt sjukvård på Sahlgrenska. Det är en viktig del i våra uppdrag, säger Anders Sylvan.

Ökad patientsäkerhet och god arbetsmiljö

Ambulansflygplanen av modellen PC-24 är specialutformade för att bedriva intensivvård. En elektrisk bårlyft som tidigare endast funnits i Australien bidrar till en ökad patientsäkerhet och en god arbetsmiljö med minskad risk för rygg- och klämskador. Varje intensivvårdsbår är utrustad med medicinteknisk utrustning för varje patient. 

– På sikt är det troligt att mer avancerade bårlyftar blir standard vid all typ av ambulanstransport. Det känns bra att vara banbrytare med en lösning som bidrar till en stor förbättring, säger Anders Sylvan.

Svenskt Ambulansflyg bildades som ett kommunalförbund 2016 i samarbete mellan Sveriges samtliga regioner. Bakgrunden ligger i målet om en jämlik sjukvård, en ökad nationell lokalisering av specialistsjukvård, behov av ökad beredskap, utveckling av luftburen ambulanstransport och regionernas utveckling av sjukvård.

Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.