Stora klimataktioner i Göteborg: ”Vi behöver inte hopp – vi behöver mod”


Hanna Uhlin 2023-06-04

Tua B Frank har länge engagerat sig för klimatet och har tidigare skickat in ett medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge i Härryda kommun. Förra veckan deltog hon i XR:s klimataktioner i Göteborg.
Bild:Hanna Uhlin
Tua B Frank har länge engagerat sig för klimatet och har tidigare skickat in ett medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge i Härryda kommun. Förra veckan deltog hon i XR:s klimataktioner i Göteborg.

HÄRRYDA | Förra veckan genomförde klimat- och miljörörelsen Extinction Rebellion (XR) flera stora aktioner i Göteborg. Detta för att förmedla klimatkrisens allvar och protestera mot stadens fossilberoende. Tua B. Frank från Mölnlycke var en av drygt hundra deltagare som tågade genom Göteborg under torsdagen.

 

Förra torsdagen gick startskottet för XR:s aktionsdagar ”Göteborgsupproret 2.0”. Under tre intensiva dagar genomförde klimat- och miljörörelsen ett flertal civila olydnadsaktioner under parollen ”Älska livet – stoppa fossilet”. I fjol utsågs Göteborg till Sveriges fossila huvudstad av XR Göteborg som är starkt kritiska till att drygt 20 miljoner ton olja årligen fortsätter att strömma in till Göteborgs hamn, trots politiska mål om att ställa om till en hållbar stad inom en sjuårsperiod.

– Med “Göteborgsupproret” vill vi uppmärksamma det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikerna har beslutat att vi ska bli fossiloberoende till 2030, säger läraren Annelie Ängdervik som är aktiv i XR Göteborg.

Under torsdagen samlades ett hundratal klimataktivister i Trädgårdsföreningen innan man tågade ner mot Gustaf Adolfs torg för att uppvakta Göteborgs politiker. Lokalpressen mötte upp folkhälsovetaren och lärarstudenten Tua B. Frank från Mölnlycke som tagit ledigt från både jobb och studier för att kunna delta i aktionerna tillsammans med en grupp hälso- och sjukvårdspersonal. Tua har tidigare skickat in ett medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge i Härryda kommun, men betonar att klimataktivismen varken är ett intresse eller en hobby. Som folkhälsovetare ser hon helt enkelt inget annat val än att engagera sig för klimatet. Tua hänvisar till Världshälsoorganisationen WHO som konstaterat att klimatförändringarna är det främsta hotet mot mänsklig hälsa. WHO har också uttryckt att vi för folkhälsans skull måste låta de fossila bränslena vara i marken. Extra angeläget tycker hon att det känns efter Klimatpolitiska rådets nya alarmerande rapport samt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, som visar att många klimateffekter är värre än vad som tidigare förutspåtts.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.