SAS slopar sin nya direktlinje till New York


Hanna Uhlin 2023-11-05

Nu är det inte lika glada miner som när SAS vd Anko van der Werff invigde direktflyget till USA från Landvetter. Inte heller aktieägarna är så nöjda. Kursen har gått från 259 kronor 2007 till 0,042 kronor 3 november 2023. Minus 99,95%
Bild:Tommy Holl
Nu är det inte lika glada miner som när SAS vd Anko van der Werff invigde direktflyget till USA från Landvetter. Inte heller aktieägarna är så nöjda. Kursen har gått från 259 kronor 2007 till 0,042 kronor 3 november 2023. Minus 99,95%

HÄRRYDA | I våras lanserade SAS en ny direktlinje mellan Landvetter och New York. Nu, ett drygt halvår senare, läggs den nya flyglinjen ner. Orsaken ska bland annat vara en för liten efterfrågan på resor från Göteborg.

 

I april gjorde SAS en storsatsning på direktflyg mellan Landvetter flygplats och Newark strax utanför New York. Linjen var den första direktflighten mellan Västsverige och USA på över 40 års tid och hyllades av såväl näringslivet som den politiska ledningen i Härryda. Flygningarna gjordes med det lite mindre planet Airbus A321 Long Range som tar 157 passagerare, men trots detta har SAS haft svårt att fylla alla säten. Nu står det klart att den nya direktlinjen skrotas, något som Realtid var först med att rapportera om.

– Genom flygplanet Airbus A321 Long Range så har vi fått möjlighet att prova nya rutter, men efterfrågan från Göteborg har dessvärre varit lägre än förväntat. Därför kommer vi framöver att omprioritera våra resurser. Jag vill dock betona att SAS har fortsatt bra förbindelser med USA genom flygplatserna i Stockholm och Köpenhamn, säger Lars Wigelstorp Andersen, vice president public affairs på SAS, till Realtid.

I helgen gick den sista flighten för säsongen och till våren blir det alltså inga nya flygningar mellan Landvetter och New York. Att direktlinjen inte drar igång igen efter vinteruppehållet beror bland annat på att man inte fått den täckning som man hade räknat med, skriver GP.

– Det finns flera faktorer som spelar in, bland annat omvärldsläget. Enligt SAS var det flera delar beslutet kopplat till både den svenska kronan, kostnader kopplat till själva flygningarna och intäkterna per säte. Det bar sig inte tillräckligt, säger Anna Strömwall, flygplatschef på Landvetter flygplats, till tidningen.

– Det var en stor fjäder i hatten för oss när linjen startade och det är oerhört tråkigt både för både näringslivet och besöksnäringen i regionen att vi nu inte kommer att ha direktanknytning till USA längre, säger Anna Strömwall till GP.

I början av oktober såldes SAS, som länge haft stora ekonomiska svårigheter, till Air France-KLM som nu går in som ny storägare i SAS tillsammans med Castlelake, danska staten och Lind Invest.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.