Ridån upp för Wendelsbergs nya barnföreställning


Aron Mikael Sik 2023-10-11

Andraårseleverna på Wendelsbergs folkhögskolas teaterutbildning spelar två roller var i årets familjeföreställning.
Bild:Privat
Andraårseleverna på Wendelsbergs folkhögskolas teaterutbildning spelar två roller var i årets familjeföreställning.

Varje höst sätter Wendelsbergs andraårselever upp en barnteater. Den 14 oktober är det premiär för årets föreställning ”Fröken Honung och den magiska flickan” som baseras på barnboksklassikern ”Matilda” av Roald Dahl.

– Det blir en fullspäckad show, säger teatereleven Lukas Emanuelsson.


Varje höst sätter eleverna som läser sitt andra år på Wendelsbergs folkhögskolas teaterutbildning upp en familjeföreställning. Sedan höstterminens start har 20 andraårselever repat för fullt inför premiären av årets föreställning ”Fröken Honung och den magiska flickan” som baseras på boken ”Matilda” av Roald Dahl. I Wendelsbergs tolkning bjuds publiken på en föreställning som eleverna beskriver som både färgsprakande, spännande – och ovanligt påkostad för att vara en barnteater.

– Vår filosofi är att barn är värda teater där inget snålas på. Publiken kan förvänta sig en fullspäckad föreställning med både musik och dansnummer. Det är en väldigt professionell föreställning med påkostad scenografi, rekvisita och kostym, säger Lukas Emanuelsson som går sitt andra år på Wendelsbergs teaterlinje.

”Fröken Honung och den magiska flickan” handlar precis som boken ”Matilda” om en ovanligt smart flicka vars elaka föräldrar tycker att hon borde titta mer på tv istället för att läsa böcker. I skolan finns en annan plågoande i form av en rektor som avskyr barn. Som tur är finns även den snälla läraren Fröken Honung på flickans skola. Eleverna på Wendelsbergs folkhögskola spelar flera olika roller och får regi av rutinerade teaterlärare.

– Föreställningen handlar om en sjuårig flicka som är speciell på många sätt. Hon bor med en familj som inte förstår hur smart hon är tills hon börjar på en skola där det finns en lärare som ser henne. På skolan finns även en ond rektor som hatar barn och gör allt för att se eleverna lida. Det är en historia om upprättelse och att våga stå upp mot de som inte är snälla, berättar Josefin Bergquist.

Barnföreställningen är det största projektet som Wendelseleverna gör under sin tvååriga yrkesutbildning. Under handledning av lärare ansvar eleverna för såväl marknadsföring och scenografi som rekvisita och kostym. Efter åtta veckors arbete ser de nu fram emot att visa upp resultatet för publiken. Föreställningen rekommenderas från sex år och uppåt, men eleverna betonar att den även passar en äldre publik.

– Det blir väldigt kul att få sätta ihop delarna till en helhet och möta en barnpublik, för det är den mest tacksamma publiken man kan få. Men vi har många skruvade och smått galna karaktärer och även vuxna kommer att skratta, säger Tuva Kjellgren.
”Fröken Honung och den magiska flickan” spelas på Wendelsbergs teater mellan den 14 – 28 oktober.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.