Rävlanda sanatorium byggs om till bostäder – godkänt för detaljplanstart


Jonas Bengtsson 2023-02-10

<div style=\
Bild:Kålltpros Projektstyrning AB
Totalt ska det byggas 70-100 bostäder inne i Rävlanda sanatorium och parkområdet utanför. Sanatoriet användes senast till flyktingförläggning men har nu stått tomt i många år.


HÄRRYDA | Det över hundra år gamla sanatoriet i Rävlanda har tidigare varit hemvist för barn med tuberkulos, behandlingshem för narkomaner och flyktingförläggning. Nu ska det bli lägenheter i den stora fastigheten och även byggas villor i det intilliggande området.

 

Rävlanda sanatorium har stått tomt i många år. Men snart ska fastigheten, vars ursprungsdel stod klar 1916, återigen befolkas. För den lokala fastighetsutvecklaren Kålltorps Projektstyrning AB har fått godkänt från Härryda kommun att ta nästa steg med sina stora bostadsplaner.

– Det känns positivt att vi kan gå vidare. Vi har länge haft en dialog med tjänstemännen kring planansökan och jag antar att de startar med detaljplanarbetet här under våren. Vi vill bygga lägenheter i stora byggnaden och flera olika typer av bostäder i parkområdet, säger Krister Johansson, vd på bolaget, och lägger till att det är viktigt att behålla den kulturhistoriska miljön.

Totalt ska det bli 70-100 nya bostäder. Både lägenheter, radhus, parhus och villor.

– För att få till lägenheterna inne i sanatoriet kommer det att krävas en rejäl invändig ombyggnad för fastigheten uppfyller inte dagens byggnormer. Fasaden ska däremot behålla samma typ av karaktär som varit med det tidstypiska från början av förra århundradet.

Fastigheten ägs i nuläget av fyra privatpersoner, men Kålltorps Projektstyrning AB kommer i samband med byggnationen att gå in som delägare. Bolaget har dessutom fått planbesked för att kunna bygga cirka 30-40 nya lägenheter i närheten av Bråtaredsvallen i Rävlanda.
– Vi tror verkligen på orten Rävlanda, säger vd:n.

Godkännandet av detaljplanstarten togs i går av en enig kommunstyrelse. Arbetshypotesen är att ett första spadtag vid sanatoriet ska kunna tas i slutet av 2025.

– Väldigt roligt att det kompletteras och utvecklas i Rävlanda. Det här har vi alla sett fram emot. Det har ju varit ett litet stopp i utvecklingen i Rävlanda med anledning av att vi väntar på att VA-kapaciteten ska öka. Men nu gör den ju det i samband med att det nya VA-verket och överföringsledningarna blir klara i Hindås. Då passar det bra att sätta igång det här detaljplanarbetet, säger Per Vorberg (M), och fortsätter:

– Det här är ett av de större byggprojekten som har varit på gång i de östra delarna, och det är positivt. Jag tror att väldigt många tycker det är positivt att man tar vara på sanatoriet och att man samtidigt sparar kulturvärdena som finns där.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.