Pixbo vinner Svenska cupen i innebandy

Denny Bågenholm 2023-02-22

Segerjublet visste inga gränser när Pixbo äntligen fick vinna mot Team Thorengruppen och hänga en guldmedalj runt halsen.
Bild:Denny Bågenholm

Guldhattarna kom på och festen fortsätter nu hela natten på O´Learys vid arenan.

Tjejerna från IBK Lockeryd var på plats och hejade på sin lagkamrat Ellen Lundin (till vänster) som har dubbellicens och spelar i Allsvenskan normalt. Här tillsammans med Pixbolagkamraterna Emma Stenberg och Klara Loneberg <span id=\
Tjejerna från IBK Lockeryd var på plats och hejade på sin lagkamrat Ellen Lundin (till vänster) som har dubbellicens och spelar i Allsvenskan normalt. Här tillsammans med Pixbolagkamraterna Emma Stenberg och Klara Loneberg – som också har IBK Lockeryd som moderförening.

Jublet visste inga gränser efter segern i Svenska Cupen. Hatten på för Pixbo Wallenstams damlag
Bild:AC Kårhag

SPORT | Wallenstam Arena bjuder in till final i Svenska cupen inför välfyllda läktare. Det är fjärde gången lagen möts i en final och Pixbo har revansch att kräva efter tre raka förluster mot Thorengruppen, två SM-finaler och en cupfinal har Umeålaget vunnit. Det är i det närmaste fullsatt när ljuset släcks och det är dags för inspring.

Matchen startar i ett högt tempo där känslan är att Thorengruppen håller lite mer i bollen inledningsvis. Den första riktigt vassa chansen får Pixbo när en halvkontring ger öppet mål för Thea Löfborg efter 2,18 och 1-0. Av bara farten utökar Pixbo knappt minuten senare till 2-0 genom Rikke Hansen efter en fin passning av Eliska Krupnova. Thorengruppen får inte iväg sitt första skott på mål innan det gått nästan sju minuter. Nu börjar Pixbo slarva och det är Team Thorengruppen snabba på att utnyttja, 2-1 efter tio minuter genom Vera Kauppi och strax efter kvitterar Thorengruppen efter nytt slarv från Pixbo. 2-2 genom Sofia Joelsson och matchen står och väger.
Sedan följer några fina räddningar av Pixbomålvakten Laura Heini och en stolpträff. Pixbo får ett friläge när Thea Löfborg rinner igenom men skottet räddas fint av Lovisa Hedin i Thorengruppens mål. Känslan är att perioden kommer sluta oavgjort och publiken börjar röra sig mot caféet när en tilltrasslad situation ger Amanda Berggren fritt skottfält och utan krusiduller sätter hon ledningsmålet, 3-2 efter 19,40 och perioden går till Pixbo Wallenstam som är lottade som bortalag i matchen.

Period två startar något lugnare och första fina läget får Pixbo först efter fem minuter men skottet går strax över. Thorengruppen gör 3-3 efter 7,05 genom ett klockrent skott rätt upp i krysset av Nellie Öhgren. Det följer en avvaktande period fram till 13,48 när Thorengruppen får en utvisning och Pixbo kan etablera ett ordentligt powerplay, två skott smiter några millimeter utanför innan Pixbo åter tar ledningen med 4-3 på styrning av Eliska Krupnova efter en fin assist av Rikke Hansen.
I hemmalaget är det framförallt målvakten Lara Heini som får göra flera svettiga räddningar. Pixbos Cajsa Elm visas ut med knappt två minuter kvar. Klara får åter göra flera kvalificerade räddningar innan hon till slut får kapitulera och släppa fjärde bollen bakom sig efter 19,04 och matchen är helt jämn, 4-4 efter två spännande perioder.

Tredje perioden inleds med ett fint anfall för Pixbo som följs av en kontring där målvakten Lara Heini åter får visa klass. Pixbo missar ett fint läge och Thorengruppen känns lite hetare och börjar ta över matchen. Thorengruppen skjuter strax över och Pixbo kan gå till anfall där ett fantastiskt klapp-klapp-spel åter ger ledningen till Pixbo, Ellen Lundin som är född 2005 sätter 5-4. Speakern publicerar publiksiffran som är rekordstor, 1 642 åskådare ser på när Sofia Joelsson får sätta sig två minuter på botbänken. Efter 10,07 utökar Pixbo till 6-4 i powerplay genom Emma Stenberg, assisterad av  Cajsa Elm.

Pixbo slarvar åter i uppspelsfasen och det är nära att Thorengruppen kan reducera men Lara Heini är med på noterna igen. Pixbo gör 7-4 med sex minuter kvar genom Emma Stenberg. Nu går Thorengruppen för fullt för att komma närmare vilket man gör, 7-5 av lagkaptenen Emelie Wibron. Thorengruppen tar timeout och tar ut målvakten efter 18 minuter.

Umeålaget sätter bollen klockrent i stolpen med knappt en minut kvar och Pixbo tänker lugna ner spelet genom att ta burskydd och skicka upp bollen lite snyggt. Vilket man totalt misslyckas med utan det blir en klockren passning till Wilma Kauppi som stänker in ytterligare en reducering efter nytt slarv av Pixbo. Inget kan dock stoppa Pixbo ikväll som vinner med 7-6 och får äntligen vinna över Team Thorengruppen och ta ett nytt guld till Pixbo Wallenstam.

Sportchefen Peter Runnestig är tårögd efter matchen.
– Jag var lite nervös när de de gjorde 6-7, då var det riktigt jobbigt. Men nu är det så jäkla skönt, de är värda detta tjejerna. De har förlorat så många finaler mot dem så det här var fantastiskt. Men det kändes hela dagen att nu tar vi detta, att nu är det vår tur att ta hem detta och det gör vi.

Vad är anledningen att ni vinner?
– Jobbar hårt, jobbar hårt varenda dag. Gör allting rätt, bra tränare som ser till att rätt spelare är på plan, alla spelare oavsett om de spelar sex eller sextio minuter visar att de vill vinna. Vi vinner som ett lag, säger en rörd Peter Runnestig.

På läktaren sitter ett stort gäng tjejer som spelar i Lockeryd innebandy från Mariestad och efter matchen är det vilt jubel då framförallt 17-årige Ellen Lundin som har dubbel licens och normalt spelar i laget gjorde 5-4 målet som gav Pixbo ledningen i tredje perioden. Lokalpressen frågade henne efteråt hur känslan var efter slutsignalen.

– Det känns helt underbart, jag tror inte jag har fattat det riktigt ännu.

Yngst i laget, född 2005, cupfinal och du gör även mål, hur ska du toppa detta?
– Ingen aning, det får väl vara en SM-final då, säger hon och skrattar.

Normalt spelar Ellen i Allsvenskan men eftersom man i innebandy kan ha dubbellicens får hon samtidigt spela i SSL för Pixbo, vilket hon tycker är väldigt bra.
– Jag lär mig jättemycket och jag får väldigt mycket bra rutin, säger talangen från Mariestad.

Nu blir det finalfest men där får det bli Sprite för Ellen som inte har hunnit fylla 18 ännu.
– Jag fyller i mars så om vi vinner finalen får jag vara med på festen efteråt, och det ska vi bara lösa, säger hon och springer jublande till resten av laget med guldhattar på huvudet och medaljerna runt halsen.