Nya kommundirektören Pia Alhäll om Härryda: “Vi har bra muskler här”


Jonas Bengtsson 2023-09-04

Pia Alhäll efterträdde Peter Lönn som kommundirektör. ”Peter var oerhört hjälpsam och stödjande vilket kändes som en stor fördel.”
Bild:Jonas Bengtsson
Pia Alhäll efterträdde Peter Lönn som kommundirektör. ”Peter var oerhört hjälpsam och stödjande vilket kändes som en stor fördel.”

HÄRRYDA | Den 4 april tillträdde Pia Alhäll som kommundirektör för Härryda. Knappt fem månader in i nya rollen träffade Lokalpressen Härryda kommuns högsta tjänsteperson för att prata om första tiden, förbättringsmöjligheter och framtidsutsikter.

 

Pia Alhäll har nyligen fyllt 60 år och är nu inne på sin fjärde kommun efter att tidigare ha arbetat i Partille, Lysekil, Stenungsund – och senast Falköping där hon kommer ifrån en liknande roll som hon nu har i Härryda. Hon tar emot på sitt inredda kontor i kommunhuset vid ett runt bord.
– Jag tycker ändå att jag har kommit i ordning rätt fint. Det är funktionellt och bra här och jag kan ta emot folk och hålla i mindre möten här inne. Det var en bra start att börja på våren, för nu har jag hunnit smälta lite under sommaren och sen är det igång med hösten nu när allt möjligt startar igång igen, berättar Pia som vid intervjutillfället är inne på sin andra arbetsvecka efter semestern.
– Första arbetsveckan var lugn men nu har det blivit mer på riktigt när politikerna och alla chefer är tillbaka och vi ska börja förbereda inför nämnderna. Så det är många politiskt förberedande möten nu.

PIA ALHÄLL INGÅR i kommunens ledningsgrupp tillsammans med de fyra sektorscheferna, personalchefen, ekonomichefen och utvecklingschefen.
– Det är en jätteviktig grupp som känns jättebra, det är väldigt roligt att komma in i en grupp som är van att arbeta tillsammans. Vi arbetar med många olika frågor men det är ändå kommunens helhetsperspektivet som är den viktiga biten, de stora gemensamma frågorna.

Vilka är de viktigaste uppgifterna för en kommundirektör?
– Det är ju egentligen att se till att verkställa det som politiken beslutar, och att checka av att ärendeberedningen fungerar för de politiska mötena. Det är ett jättestort uppdrag och lite av demokratins grund. Nu när det inte finns någon tydlig politisk majoritet är kvalitén extra viktig, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt är man den övergripande tjänstepersonen i kommunen, och sett till ett bolag liknar ju det att man är som en vd. Och det innebär att man behöver se till att ekonomin fungerar, att vi har strukturer och processer som följs upp och att vi gör det som en kommun ska göra. Sedan finns det ju en massa andra ansvarsområden, men detta är väl i princip grunden.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.