Aktivist från Mölnlycke döms för klimataktion


Hanna Uhlin 2023-09-07

Folkhälsovetaren Tua B. Frank deltog i en blockad tillsammans med annan hälso- och sjukvårdspersonal. Ett flertal kallades senare till rättegång. Vid vårens aktion låtsades läkare undersöka ”döda” medaktivister. 18 aktivister åtalades senare för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Bild:Hanna Uhlin / Extinction Rebellion
Folkhälsovetaren Tua B. Frank deltog i en blockad tillsammans med annan hälso- och sjukvårdspersonal. Ett flertal kallades senare till rättegång. Vid vårens aktion låtsades läkare undersöka ”döda” medaktivister. 18 aktivister åtalades senare för ohörsamhet mot ordningsmakten.

HÄRRYDA | Mölnlyckefostrade Tua B. Frank, 30, har engagerat sig för klimaträttvisa sedan tonåren. I maj deltog hon för första gången i en olaglig aktion för att uppmärksamma hälsoeffekterna av klimatkrisen. Nu döms hon till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Jag har testat de duktiga vägarna, säger hon.


 

Det var den 25 maj som nätverket Extinction Rebellion genomförde en rad klimataktioner i Göteborg. Då blockerades bland annat en infart till Göteborgs oljehamn av en grupp hälso och sjukvårdspersonal som spelade upp en scen där legitimerade läkare låtsades undersöka “döda” medaktivister och skriva ut dödsattest med klimatrelaterade dödsorsaker.

Tua B. Frank från Mölnlycke deltog i egenskap av folkhälsovetare och var en av totalt 18 aktivister som senare kallades till rättegång vid Göteborgs tingsrätt. Samtliga åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha vägrat flyttat på sig efter tillsägelser från polisen – ett brott som kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

Tuas engagemang för klimaträttvisa sträcker sig långt bakåt i tiden, men hon har aldrig tidigare gjort något som riskerar rättsliga konsekvenser.
– Jag hade jättegärna använt andra metoder om de gav tillräckliga resultat, men jag har testat de duktiga vägarna och känner att jag har uttömt alla sätt som faller inom lagen. I dagsläget finns det inga tecken på att den svenska regeringen kommer bidra till att Sverige håller sig till Parisavtalets 1,5-gradersmål, och jag är mer rädd för klimatkrisens effekter än de juridiska konsekvenserna, säger Tua som numera bor i Malmö.

Som folkhälsovetare vill hon lyfta hur klimatförändringarna inte bara påverkar klimat och miljö, utan även den globala hälsan och den svenska folkhälsan. Det pratas för lite om klimatkrisens hälsoaspekter och orättvisan i vilka som drabbas först och hårdast, menar hon.
– Klimatförändringarna medför enorma hälsoeffekter och som folkhälsovetare kan jag inte längre se på när klimatkrisen tillåts eskalera. Världshälsoorganisationen WHO säger att klimatförändringarna är det enskilt största hotet mot människors hälsa, och jag upplever att jag har en moralisk skyldighet att göra allt jag kan för att stoppa fossil verksamhet som faktiskt är ett direkt hot mot liv och hälsa. Det här är också en extremt orättvis kris där de som har orsakat den minst drabbas mest, och dessutom har minst makt att påverka klimatrelaterade beslut, säger Tua.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.