NPF-vården får stanna i Mölnlycke


Jonas Bengtsson 2023-10-08

Barnläkaren Mats Reimer. BUM håller till på Biblioteksgatan i Mölnlycke. Nu är det klart att de får fortsätta med sitt tilläggsuppdrag som handlar om NPF-vård för de yngsta. Alltså BVC-ålder och upp till cirka sju år för utredning, och upp till cirka tio år för behandling efter utredning.
Bild:Pressbild / Arkivbild Jonas Bengtsson
Barnläkaren Mats Reimer. BUM håller till på Biblioteksgatan i Mölnlycke. Nu är det klart att de får fortsätta med sitt tilläggsuppdrag som handlar om NPF-vård för de yngsta. Alltså BVC-ålder och upp till cirka sju år för utredning, och upp till cirka tio år för behandling efter utredning.

HÄRRYDA | De tre barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna (BUM) i Mölnlycke, Partille och Mölndal riskerade att bli av med sitt tilläggsuppdrag att ge vård till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Men nu står det klart att verksamheterna får fortsätta som tidigare.

 

Barnläkaren Mats Reimer, som arbetar på BUM i Mölnlycke, skrev den 9 september en uppmärksammad debattartikel i GP där han beskrev det som ”huvudlöst att stänga ner lokal fungerande vård för små autistiska barn”. Anledningen var ett tjänstemannaförslag att flytta vården av barn med NPF till barn och ungdomspsykiatrin (BUP).

– Hade vi behövt lägga ned den lokala vårdmodell som byggts upp skulle det ha varit negativt för familjerna med dessa barn. Det hade inneburit längre köande till utredning och sämre stöd under väntetiden, säger Mats Reimer till Lokalpressen och förtydligar att det aldrig var tal om att hela BUM skulle läggas ner.

Beslutet om vårdflytten skulle bli av eller inte togs i förra veckan av regionpolitikerna i operativa hälso och sjukvårdsnämnden. Som alltså gick på Mats Reimers linje – samt de 969 personer som skrev på protestlistan och namninsamlingen ”Flytta inte BUMs NPF-verksamhet i Mölnlycke för barn med autism”.

– Det är en stor lättnad och glädje över att vi får fortsätta utreda och hjälpa de yngsta barnen med autism och andra utvecklingsproblem, säger Mats Reimer.
Han hoppas nu att ”vår modell kanske kan bli en förebild och inspirera andra kommuner i regionen”.

Enligt förslaget, som inte antogs, handlade det om att vår- den skulle bl mer jämlik i regionen. Hur tänker du kring att den i det här fallet kan anses vara bättre i Partille, Mölnlycke och Mölndal än i övriga kommuner?
– Ska vården utvecklas måste några gå före och utveckla verksamheten, det vore absurt att avveckla välfungerande vård i jämlikhetens namn, säger Mats Reimer och avslutar:

– Men det var synd att den borgerliga sidan röstade ned förslaget från de rödgröna att Regionhälsans barnmottagningar skulle få samma ekonomiska villkor som mottagningar knutna till sjukhus. Nu drabbas vi av ett större sparbeting.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.