Mölnlyckebo köpte valöra på Tradera – får böta 10 500 kronor


Jonas Bengtsson 2023-12-15

Ett köp av ett valöra på Tradera blev dyrare än väntat för en Mölnlyckebo som nu är misstänkt för artskyddsbrott. Valen på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild:Adobe Stock
Ett köp av ett valöra på Tradera blev dyrare än väntat för en Mölnlyckebo som nu är misstänkt för artskyddsbrott. Valen på bilden har inget med artikeln att göra.

HÄRRYDA | En man i 60-årsåldern köpte olovligen ett valöra via en annons på Tradera. Nu är han misstänkt för artskyddsbrott och ska betala 10 500 kronor i böter.

– Jag har aldrig hanterat ett ärende med ett valöra innan, säger kammaråklagare Maria Johansson till Lokalpressen Härryda.


 

Det var i augusti som Mölnlyckebon hittade en ovanlig annons på köp- och säljsajten Tradera. Annonsen gällde nämligen ett öra som tidigare tillhört en val. Han gick in i budgivningen – och vann. Men annonsen hade samtidigt uppmärksammats av personal på Naturhistoriska riksmuseet, som tipsade polisen då det är brottsligt att utan godkänt CITES-tillstånd från Jordbruksverket handla med djur som ingår i artskyddet.

Polisens operativa avdelning NOA var idel öra då man bland annat utreder kulturarvsbrott – och nu är köparen misstänkt för artskyddsbrott. Den första december skickade Åklagarmyndigheten ut ett strafföreläggande till mannen där det konstaterades att ”Alla arter av val är upptagna i bilaga A till rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handel med dem. Kommersiella åtgärder har därmed varit förbjudna”.

I strafföreläggandet stod det även att Mölnlyckebon nu ska betala 30 dagsböter á 350 kronor, totalt 10 500 kronor. Den misstänkte mannen har ännu inte betalat, vilket blir likställt med ett erkännande. Tidigare i höstas erkände däremot säljaren, som bor i Arvika, att han sålt valörat och dömdes då till att betala 30 dagsböter á 560 kronor (totalt 16 800 kronor) efter att ha gjort sig skyldig till artskyddsbrott.

– Man kan säga att det här ärendet avviker från de normala artskyddsbrotten som vi hanterar. Oftast handlar det om privatpersoner som handlat med uppstoppade fåglar eller pälsar från utrotningshotade djur, även växter kan vara ifråga. Ett valöra är däremot ett väldigt udda föremål i det här sammanhanget, Maria Johansson som är kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Örat är dock ännu inte återfunnet då köparen ska ha gett bort det till en kompis.

– Valörat har inte kommit tillrätta ännu. Och jag kan säga att det absolut inte får läggas ut till försäljning igen av kompisen, för då gör sig den personen också skyldig till artskyddsbrott, säger Maria Johansson.

 

FAKTA
Många djur och växter hotas av utrotning. För att skydda de hotade arterna och den biologiska mångfalden har världens länder kommit överens om att begränsa handeln. Överenskommelsen kallas CITES.

CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora och kallas även för Washington­konventionen.

Det finns cirka 5 600 djurarter och över 30 000 växtarter som är starkt hotade på grund av omfattande handel världen över.

I Sverige är det Jordbruksverket som är administrativ CITES-myndighet och samordnar CITES-arbetet. Vi samarbetar med Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Naturhistoriska Riksmuseet som är vetenskapliga myndigheter för CITES i Sverige, och med de operativa myndigheterna som är Tullverket, Polismyndigheten, Kustbevakningen, Åklagar­myndigheten och länsstyrelserna.

Källa: Jordbruksverket

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.