Hule-elever i riksfinal med fjärrstyrd ubåt


Jonas Bengtsson 2024-04-12

Velislav Lozenski, Hugo Storm och Vilhelm Östman från Hulebäcksgymnasiet.
Bild:Hulebäcksgymnasiet
Velislav Lozenski, Hugo Storm och Vilhelm Östman från Hulebäcksgymnasiet.

Ubåten in action.
Bild:Hulebäcksgymnasiet
Ubåten in action.

Ubåten med styrenhet och monitor. Kroppen på ubåten utgörs av ett avloppsrör och många av delarna har de skrivit ut på 3D-printer.
Ubåten med styrenhet och monitor. Kroppen på ubåten utgörs av ett avloppsrör och många av delarna har de skrivit ut på 3D-printer.

HÄRRYDA | Velislav Lozenski, Hugo Storm och Vilhelm Östman från Teknikprogrammet på Hulebäckgymnasiet har tagit sig till final i tävlingen Unga forskare. Där deltar trion nu med en egengjord undervattensbåt.

 

Den här veckan pågår riksfinalen av tävlingen Unga forskare i Södertälje. Hulebäcksgymnasiet representeras på plats av Vilhelm Östman, Hugo Storm och Velislav Lozenski som läser tredje året på Teknikprogrammet.

– Vi har lagt ner väldigt mycket arbete på den här ubåten och på projektrapporten så det är väldigt kul att vi gått till final, säger Vilhelm Östman till gymnasiets egna hemsida.

Under tävlingen och utställningen finns det chans för trion att vinna flera olika priser och stipendier för sin fjärrstyrda ubåt som man byggt som gymnasiearbete.

– Det är mycket som vi önskar att vi hade gjort annorlunda. Skulle vi vinna ett pris så får vi chansen att bygga en bättre ubåt, säger Vilhelm Östman.

Totalt har materialet till ubåten gått på 1 140 kronor. Ett av flera användningsområden för ubåten kan vara att leta efter skeppsvrak, och det var också så idén kom upp från början när Velislavs bror hittat ett sjunket skepp när han varit ute och dykt.

– Vi har lärt oss mycket om vad man ska tänka på när man designar en ubåt, säger Velislav Lozenski.

– Allt som kunde gå fel gick fel tio gånger om och vi har fått byta många komponenter längs vägen. Men vi lärde oss mycket av det, säger Hugo Storm.

– Det har varit väldigt roligt att bygga den här ubåten tillsammans. Det har varit ett fritt arbete och det var kul att känna att vi hade användning av alla kunskaper vi fått i gymnasiet. Vi använde oss av saker vi gjort i fysiken, i matematiken och i tekniken, säger Vilhelm Östman.

 

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.