Härrydaskolan där alla elever nådde gymnasiebehörighet


Hanna Uhlin 2024-01-15

På Fridaskolan klarade samtliga elever kraven för gymnasiebehörighet.
Bild:Adobe Stock
På Fridaskolan klarade samtliga elever kraven för gymnasiebehörighet.

HÄRRYDA | Förra året gick 90 procent av kommunens niondeklassare ut grundskolan med gymnasiebehörighet. Och på Fridaskolan i Mölnlycke nådde samtliga elever målen.
– Det är vi är såklart jätteglada för, säger Hanna Grapatin, rektor på Fridaskolan.

 

I fjol var 90 procent av eleverna som gick ut nian i Härryda behöriga till gymnasiets yrkesprogram. Det är en ungefär lika stor andel som året innan, konstaterar nyhetsbyrån Newsworthy som analyserat siffror från Skolverket.

Av kommunens sju högstadieskolor sticker en skola ut med full pott gällande gymnasiebehörighet. Det är Fridaskolan Mölnlycke, en F-9-skola som drivs av en enskild huvudman. Här gick samtliga 75 elever ut nian med behörighet till yrkesprogram förra året. Fridaskolan tillhör också de skolor i Västra Götalands län med högst andel behöriga.

– Vårt mål är ju att alla ska vara behöriga så det är vi såklart väldigt glada för. Samtidigt ska man komma ihåg att det kan variera från år till år och att det inte alltid ser ut så. Ofta är det en eller två elever som inte uppnår målen för gymnasiebehörighet, säger Fridaskolans rektor Hanna Grapatin.

Att samtliga niondeklassare lyckades klara gymnasiebehörigheten i fjol tror hon beror på gemensamma kraftansträngningar från både skolans, elevernas och vårdnadshavarnas håll.

– Några elever slet hårt sista året, speciellt i matematiken som är det ämne som flest har svårt för. Skolan satte tidigt in stödinsatser och de som hade svårast att uppnå målen kom lyckligtvis på lovskola och extra studietid. Vi har också haft ett nära samarbete med vårdnadshavarna och ett gott samarbete med hemmet är också viktigt, säger Hanna Grapatin.

Fridaskolan är den enda högstadieskolan i Härryda som inte drivs i kommunal regi. Men Hanna Grapatin understryker att det inte rör sig om några glädjebetyg.

– Glädjebetyg bland friskolor är ju något som lyfts i media ibland, men här har vi de nationella proven som en viktig indikator och vi försöker vara extra noga med att den korrelationen finns. Alla elever i den årskursen klarade de nationella proven i de behörighetskrävande ämnena, säger hon.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.