Bröderna döms till 8 månaders fängelse


Denny Bågenholm 2022-05-25

De bråda bröderna döms till 8 måmadesr fängelse.
Bild:Freepik
De bråda bröderna döms till 8 måmadesr fängelse.

HÄRRYDA | Två bröder, 40 respektive 44 år, anhölls den 19 februari i år på Landvetters flygplats när de var på väg till Syrien, Iran eller Libyen. Det är första gången lagen prövas sedan den ändrades gällande resandebrott. I dag dömdes de till åtta månaders fängelse.

– Jag menar att de två männen haft för avsikt att ansluta sig till IS för att begå särskilt allvarlig brottslighet och ha samröre med terroristorganisationen.  Det här är första gången sedan lagen skärptes 2020 som den prövas i domstol. Ingen person är tidigare dömd för den här typen av brottslighet i Sverige, säger kammaråklagare Henrik Olin som är förundersökningsledare.

Domslutet som kom klockan elva på onsdagen gick på åklagarens linje.
Domen blev brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende
terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet, om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. De båda bröderna döms till åtta månaders fängelse och är fortsatt häktade.

Det är första gången någon döms till brottet.

De båda bröderna har gjort gällande att tingsrätten, oaktat utgången i skuldfrågan, ska ogilla åtalet eftersom deras rätt till en rättvis rättegång oåterkalleligen har undergrävts genom dels undanhållande av bevisning, dels otillåten brottsprovokation. De anser båda att de är skyldiga till brott.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu
Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.