Blågult silver och brons på VM i undervattensfoto


2021-10-11

De svenska VM-medaljörerna i undervattensfoto från vänster: Andreas Kron (brons), Fredrik Blomqwist (brons), Catarina Jostéus (silver) och Niklas Nilsson (silver). Ungern tog hem guldet i kategorin. VM avgjordes på Madeira mellan 4-9 oktober.
Bild:Andreas Kron
De svenska VM-medaljörerna i undervattensfoto från vänster: Andreas Kron (brons), Fredrik Blomqwist (brons), Catarina Jostéus (silver) och Niklas Nilsson (silver). Ungern tog hem guldet i kategorin. VM avgjordes på Madeira mellan 4-9 oktober.

Undervattensfotografiet som blev VM-tvåa i kategorin \
Bild:Niklas Nilsson (Dykbuddy: Catarina Jostéus)
Undervattensfotografiet som blev VM-tvåa i kategorin "vidvinkel utan modell", ingen dykare fick alltså synas på bilden.

Bronsbilden från undervattens-VM är tagen på ett vrak utanför Madeiras kust där mästerskapet avgjordes i förra veckan.
Bild:Fredrik Blomqwist (Dykbuddy: Andreas Kron)
Bronsbilden från undervattens-VM är tagen på ett vrak utanför Madeiras kust där mästerskapet avgjordes i förra veckan.

HÄRRYDA/GÖTEBORG | Ett 20-tal nationer tävlade i undervattensfoto-VM på Madeira där de två svenska lagen vann silver och brons i vidvinkelkategorin. "Jättekul med två svenska lag på samma prispall", säger fotografen Fredrik Blomqwist.


VM i undervattensfoto avgjordes på Madeira mellan den 4-9 oktober. Två svenska lag deltog varav Fredrik Blomqwist och hans medhjälpare Andreas Kron var bland de första lagen på plats, cirka 2,5 veckor i förväg. En vecka före tävlingsstart dök även Niklas Nilsson och Catarina Jostéus upp i Porto Santo på den portugisiska ön utanför Marocko för att förbereda sig i lugn och ro i det kristallklara och blåa vattnet. Och det verkar ha gjort susen; För de svenska lagen fick nämligen med sig en silver- och en bronsmedalj.

Det känns annorlunda och unikt. Det är inte många svenskar som tagit VM-medaljer innan i undervattensfoto. Jag tror bara det är tre-fyra lag tidigare, säger Mölnlyckebon och fotografen Fredrik Blomqwist som tillsammans med dykarbuddyn Andreas Kron knep bronset i sitt första världsmästerskap i undervattensfoto någonsin efter att delvis ha kvalificerat sig genom rankningspoängen från SM-guldet hösten 2020.

Den blågula silvermedaljen bärgades av fotografen Niklas Nilsson och Catarina Jostéus som i rollen som dykbuddy agerar bland annat assistent, roddare och "fotomodell" i dykardräkten.

Det känns gôrkul att få med sig en medalj hem. Vi är supernöjda med alla fyra bilder som vi tävlade med, vi fick till dem precis så som vi tänkte efter träningen, säger Olofstorpsbon Catarina Jostéus som tillsammans med Niklas Nilsson har två SM-guldmedaljer sedan innan och även tog hem ett VM-silver för två år sedan på Teneriffa.

Den gången kom silvret i ”tema rocka” medan det i förra veckan blev medalj i kategorin ”vidvinkel utan modell”. Och som ett lyckligt sammanträffande så togs faktiskt båda de svenska VM-medaljerna på Madeira i samma kategori. Totalt fanns det sex VM-kategorier att tävla i varav lagen kunde ställa upp i max fyra.

Det var så himla roligt för vid prisceremonin så ropades först Fredriks och Andreas namn upp och då tänkte jag ”shit vad kul”. Och sen direkt efteråt kom våra namn. Det var riktigt roligt att de svenska lagen fick stå på scenen samtidigt, säger Catarina som även är ordförande för Svenska sportdykarförbundet.

Den 18:e VM-tävlingen i ordningen genomfördes på fyra olika dykplatser varav både det svenska silver- och bronsfotografierna knäpptes av vid samma vrak. Niklas och Catarinas mörkblåa bild togs vid akterkanonerna medan Fredriks och Andreas svartvita bild togs vid fören – något som lagen hade snackat ihop sig om på förhand för att minska antalet dykare på samma plats.

För i kategorin ”vidvinkel utan modell” blir man nämligen diskvalificerad om en dykare syns på bilden. Och dessutom så tilläts det inte heller någon efterbearbetning av bilderna. 

Vrak passar väldigt bra att fota i svartvitt tycker jag, det blir härliga kontraster och en mystik i det hela. På min bild försvinner vraket dessutom in i diset och det blev riktigt schysst, säger Fredrik Blomqwist.

Vad gillade domarna med er silverbild?

Det är lite det som är svårt med undervattensfoto, att det är en bedömningssport. Men som jag och Niklas brukar resonera så kan vi inte göra mer än att välja ut en bild och sedan hoppas att även domarna gillar den. Vi har kvar vår slogan sedan vi började med den här sporten: ”Keep it simple and have fun”. Och det handlar om att ha roligt och njuta av resan samtidigt som vi tävlar, säger Catarina Jostéus.

Totalt deltog 34 lag från 18 nationer i fototävlingen. Dessutom tävlades det även i undervattensvideo, men där hade inte Sverige med någon representant.

Läs mer i artikeln "Fokuserar på VM i undervattensfoto" (5 februari 2021):
https://e-tidning.lokalpressen.eu/2533/harryda/377613/2021-02-05/18506835/fokuserar-pa-vm-i-undervattensfoto


Skriv ut

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.