Öppet hus i Närhälsans nya lokaler


Hanna Uhlin 2023-09-21

Ett hundratal besökare hittade till Mölnlycke vårdcentrum som arrangerade aktiviteter i hela huset.
Bild:Hanna Uhlin
Ett hundratal besökare hittade till Mölnlycke vårdcentrum som arrangerade aktiviteter i hela huset.

HÄRRYDA | I dagarna öppnade Närhälsan vårdcentral, rehabmottagning och barnavårdscentral dörrarna till sina ombyggda och nyrenoverade lokaler. I samband med öppet hus kunde besökarna bland annat passa på att testa sin hälsa, vaccinera sig och prata med representanter från husets många verksamheter.

 

Tårta, ballonger och glada miner – stämningen var uppsluppen när Närhälsan Mölnlycke bjöd in till öppet hus förra veckan. Dagen arrangerades dels för att inviga de nyrenoverade lokalerna, men även för att informera om alla verksamheter som ryms under samma tak i Mölnlycke vårdcentrum. I hela huset fanns personal på plats för att svara på frågor och assistera vid de olika stationerna. Aktivitetsutbudet var stort och innefattade allt från hälsotestningar och fiskdamm till vaccinationer, tipspromenad och prova på-kurser i medi-yoga. Eva och Thomas Drevhage var några av de uppskattningsvis 100 personerna som hittade dit.
– Vi är listade på vårdcentralen och hörde att det skulle vara öppet hus. Det här har de ordnat bra, det är ett trevligt evenemang och lokalerna har blivit väldigt fina, säger Eva Drevhage och får medhåll av sin make.

För Närhälsans del var arrangemanget både ett sätt att visa upp verksamheterna för allmänheten och de andra vårdenheterna i huset. Det var också en möjlighet att möta Mölnlyckeborna utanför mottagningsrummet.
– Det är en social tillställning och det är jättetrevligt att träffa invånarna i ett annat sammanhang. En sådan här dag får vi som jobbar i huset visa upp vad vi gör, och det skapar lite stolthet som jag tror är väldigt betydelsefullt. För oss medarbetare är det här också ett tillfälle att visa våra verksamheter och nya lokaler för varandra, säger Björn Erkholm, enhetschef på rehabmottagningen.

RENOVERINGEN AV NÄRHÄLSANS lokaler har varit planerad länge men sköts av olika anledningar fram till hösten 2022. I maj var renoveringsarbetet klart och för personalen har de nya lokalerna varit ett lyft på flera sätt.
– Förut var vi utspridda i huset. Nu sitter vi närmare varandra vilket blir smidigare när man jobbar tätt ihop. Det har blivit fantastiskt fint och de nya lokalerna har gjort att vi kan jobba bättre i team, säger vårdcentralchef Anette Aldenbratt Astorga.

För rehabmottagningen är renoveringen också ett uppsving.
– De nya lokalerna är mer anpassade till hur verksamheten ser ut och vi har fått en större träningslokal för att möta det ökade antalet patienter som kommer hit och får behandling, berättar Björn Erkholm.

Till rehabmottagningen kan vem som helst söka sig, oberoende av vilken vårdcentral man tillhör.

På Mölnlycke vårdcentral är omkring 14 000 patienter listade i dagsläget, vilket är färre än tidigare år. Anette Aldenbratt Astorga tror att minskningen kan ha flera orsaker och berättar att man nu har gjort förändringar som kan påverka patientlistningen positivt.
– Vi har haft lite problem med telefontillgängligheten och i perioder har det varit svårt att få akuta tider, för vi har många kroniskt sjuka listade hos oss. Men nu har vi precis anställt en till läkare och då kommer det bli bättre med akuttiderna. Det tror jag kommer öka på listningen hos oss, säger hon.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.