Det var ytterst nära att Sävehof lyckades skrälla i Kroatien och få med sig en poäng hem till Partille.
Bild:Karin Celander

SPORT | Med stort tålamod och flera imponerande räddningar från Simon Möller kämpade IK Sävehof för att återhämta sig från en utmanande start under bortamötet mot RK Nexe. Bara en enda boll till behövde passera mållinjen för att de skulle kunna fira en poäng i Kroatien när huvudrundan av EHF European League inleddes på tisdagskvällen.

Efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet med fem segrar och en oavgjord match, ställdes Sävehof inför sin första utmaning i huvudrundan av European League. Detta kom i form av en bortamatch i Kroatien mot RK Nexe.

Det är allmänt känt att matcher på Balkan i europeisk cupspel är svåra för svenska lag, och det visade sig tidigt när Sävehof hamnade i ett tidigt underläge med 1-5 efter bara fem minuters spel. Hemmalaget utnyttjade effektivt sina chanser medan Sävehof drabbades avflera  tekniska misstag och den kroatiska landslagsmålvakten Dominik Kuzmanovic gjorde en rad imponerande räddningar.

Tio minuter in i matchen tog huvudtränare Michael Apelgren sin första timeout när laget låg under med 3-8. Effekten av timeouten var tydlig när Sävehof svarade med att göra fem av de sex nästkommande målen, vilket ledde till en timeout från Nexe. När Óli Mittún sedan gjorde nästa mål var matchen plötsligt jämn, 9-9. Trots detta återtog Nexe kontrollen och ledde med 16–13 efter den första halvleken.

Under den andra halvleken kämpade Sävehof för att minska avståndet som varierade mellan tre, fyra och ibland fem mål. Trots detta gav man aldrig upp. När Simon Möller gjorde två straffräddningar inom loppet av en minut när laget låg under med fyra mål, väcktes något till liv.

Med tålamod och ihärdighet minskade Sävehof successivt avståndet mellan lagen. Med femton minuter kvar skilde det tre mål. Med nio minuter kvar var det två mål. Och med sju minuter kvar var det bara en mål.

Dramatiken var stor och trots att Sävehof låg under med ett mål in i de sista minuten, gav de aldrig upp. En missad kvitteringschans och i den sista minuten fick Nexe en straff och möjligheten att avgöra matchen, men Möller stod upp och gjorde sin femte straffräddning för halvleken.

Trots förlusten med 28–29 fortsätter Sävehof att vara starka i huvudrundan med tre poäng från gruppspelet. Nexe och nästa veckas motståndare, Skjern, leder dock tabellen med fyra poäng och tre omgångar kvar att spela.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.