Svensk mästare på islandshäst från Landvetter.


Denny Bågenholm 2022-07-15

Filippa och hästen Odinn
Bild:Privat
Filippa och hästen Odinn

SPORT | Filippa Helltén är praktiskt taget född i stallet. Hennes mamma driver Eskilsby Gård utanför Landvetter. Nu har Filippa och islandshästarna Odinn och Styrkyr tagit ett guld och två silver på SM.

Grattis till medaljerna i SM, kan du berätta lite om hur det hela startade?
– Min mamma hade Islandshästar innan jag föddes så det har alltid funnits hästar runt omkring mig och jag har alltid ridit. Det började med vanliga ponnys men när jag blev 13 år började jag tävla på Islandshästar.

Är det någon skillnad på islandshästar och vanliga hästar?
– Storleken säger Filippa och skrattar. Nej det inte så stor skillnad, men Islandshästar är kända för att vara lugna och väldigt samarbetsvilliga och de är lätta att arbeta med. Sen är det en exklusiv ras och uppfödningen är kontrollerad vilket skapar en väldigt bra häst. En annan skillnad är kulturen inom rasen, många hästar trivs med att gå ute dygnet runt och det är vanligt att ha hästar på lösdrift. Det är bara när det är väldigt varmt ute som vi tar in för skydd mot insekter, men annars trivs de bäst ute i hagarna.

Det finns väldigt många olika grenar man tävlar i?
– Det är några huvudvarianter som tölt, fyrgång, femgång och pass  och sedan finns det många undergrenar. Jag och Odinn tog guld i P2 (100 meter pass) och silver i P1 (250 meter pass). Med Styrkur tog jag silver i F1 (femgång) och femgångskombination. Jag har just nu fyra hästar som jag tränar med. Jag rider upp till fyra pass om dagen sju dagar i veckan för att inte slita ut hästarna. Men för att prestera på elitnivå brukar man ha flera hästar som man rider på växelvis.

Du är dessutom civilingenjör och sambo, hur får du tiden att räcka till?
– Ja det kan man ju undra, men min kille arbetar också med hästar så det blir rätt naturligt. Jag har också en förstående chef på mitt andra jobb och all annan tid tillbringar jag i stallet. Det är så det alltid har varit och jag älskar det, vill inte ha det på något annat sätt. Sen krävs det mycket tid att slå sig in i eliten. Det är mycket “gubbar” som rider Islandshäst så vi tjejer måste nog vara lite bättre för att bli sedda.

Om man är lite rädd för hästar, är Islandshästar bra att starta med?
– Absolut, de är väldigt snälla och lugna i sitt sätt och på gården kan man komma och testa på att rida. Vi har även gårdcafé och butik som är öppen på helgerna, så alla är välkomna hit, avslutar Filippa.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.