Jonsereds nya konstgräsplan klar i april-maj


Jonas Bengtsson 2023-03-01

Nya konstgräsplanen ska ha miljövänligt granulat i underlaget och dessutom ska materialet vara återvinningsbart. I slutet av april ska den förhoppningsvis vara spelklar.
Bild:Jonas Bengtsson
Nya konstgräsplanen ska ha miljövänligt granulat i underlaget och dessutom ska materialet vara återvinningsbart. I slutet av april ska den förhoppningsvis vara spelklar.

SPORT | I måndags sattes grävskopan i naturgräsplanen på Jonsereds idrottsplats. En ny konstgräsplan ska anläggas och förhoppningarna är att Jonsereds IF ska premiärspela där den 28 april.

– Det blir ett lyft för hela föreningen, både får senior- och ungdomslagen, säger Jonsereds IF:s sportchef Torbjörn Werner.Klassiska Jonsereds IP tar klivit in i den moderna fotbollsvärlden. Ett arbetslag och med en grävmaskin håller nu på för fullt att ta bort gräsmattan – som ska ersättas med konstgräs.

– Vi har jobbat för det här sedan 2017. Först och främst har vi velat byta ut konstgräset på den gamla planen. Men då det inte visat sig möjligt på grund av skredrisk så har man valt att ta bort gräsplanen och lägga konstgräs där i stället, säger sportchefen Torbjörn Werner från Jonsered IF och fortsätter:

– Det är alltid tråkigt att förlora en fin gräsplan, men det här kommer att påverka klubben på ett positivt sätt. Det blir en ny och fin konstgräsplan.

Dessutom ska det längre fram anläggas två sjumannaplaner på den gamla slitna ytan nedanför.

– Det gamla konstgräset går att använda med ett nödrop, den är fruktansvärt dålig men de yngre lagen klarar att spela där hjälpligt. Det är lite värre för seniorlagen. Sedan när hela idrottsplatsen är klar i höst blir det jättefina möjligheter för klubben.

Jonsereds IF behöver inte stå för några kostnader, mer än att man på eget initiativ tänker förbättra bland annat högtalaranläggningen. Föreningens herrseniorer vann division 4 och spelar i år i division 3 – där man spelar omgång 1 och 3 på bortaplan och omgång 2 på Lexby IP. Men omgång 4 den 28 april mot IFK Uddevalla är förhoppningen att man ska kunna premiärspela på nya Jonsereds IP.

– Då hoppas vi att den blir spelbar. Det känns jättekul det här och blir ett stort lyft för hela föreningen, säger Torbjörn Werner.

VästMark Entreprenad AB är totalentreprenör och Lokalpressen fick en pratstund med platschefen Julian Rångeby.

– Den stora delen vi satt igång med nu är schaktning och fyllning, vilket vi beräknar ska ta cirka två veckor. Fotbollsplanen i sig är 8 307 kvadratmeter så det är ett ganska omfattande arbete då det är stora volymer som ska köras ut och in, berättar han.

Nästa steg är att göra iordning bland annat dränering och elrör innan en underleverantör kommer för att lägga konstgräsmattan på plats – med start någon gång under vecka 13-14.


Fotbollsföreningen hoppas kunna spela här den 28 april – hinner ni klart tills avspark?
– Vi har har hört det datumet och det är även vår målsättning att det ska vara klart då. Men tyvärr kan vi inte styra över väder och vind. För när man lägger konstgräset på plats ska det limmas och då behöver det vara en viss temperatur och luftfuktighet. Det är det som blir avgörande för när planen blir färdig, säger Julian Rångeby som beräknar att han och företaget byggt 6-7 konstgräsplaner i Göteborgsområdet sedan 2010.

– Den nya planen här i Jonsered verkar vara efterlängtad och det är många nyfikna som varit här och tittat, det är roligt för oss att få vara här och bygga den.

Rickard Stadler, projektledare på Partillebo AB, säger att “den nya konstgräsplanen är beräknad att vara färdig i början på maj” och att “förhoppningsvis blir det inte några problem för klubben då naturgräset inte varit spelbart tidigare på säsongen”.

Även han tror på en stor utvecklingspotential för Jonsereds IF:
– Det blir ju självklart ett lyft för föreningen och hela Jonsered då planen kan utnyttjas bättre så alla känns nöjda med det nya konstgräset.

Vad kommer det kosta och hur lång livstid räknar ni med?
– Det är budgeterat tio miljoner kronor för planen och beroende på slitage och om den ska skottas på vintern eller inte så är livslängden ungefär tio år. Både material och konstruktion har blivit bättre och samtidigt ökar livslängden på konstgräs hela tiden, säger Rickard Stadler.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.