Skidgymnasist tog SM-brons i orientering


Denny Bågenholm 2023-09-07

Maja Axelsson har tränat orientering sedan barnsben och sedan bliv det skidåkning. Nu tillhör hon ungdomseliten något överraskande i båda idrotterna.
Bild:Privat
Maja Axelsson har tränat orientering sedan barnsben och sedan bliv det skidåkning. Nu tillhör hon ungdomseliten något överraskande i båda idrotterna.

SPORT | Maja Axelsson, tävlande för Lerums SOK, tog förra veckan brons i klassen D18 på Orientering-SM i medeldistans. Det kom som en överraskning både för Maja själv och för tävlingsledningen.

– Det var blött och halt så jag tog det kontrollerat lugnt, säger Maja Axelsson.


 

Tävlingen som avgjordes i en mycket tekniskt svår terräng norr om Timrå bjöd på svårigheter för många löpare. Maja lyckades anpassa farten bra för att hinna med orienteringsmomentet och undvek stora misstag medan många konkurrenter troligen ville springa lite för fort och fick betala med större bommar.

Du går på skidgymnasiet i Mora men du tävlade i orienterings-SM. Hur kommer det sig?
– Jag har tränat orientering sedan jag var liten med hela min familj i Lerum. När min bror ville testa på längdskidor så ville jag också det. Så jag har åkt skidor sedan jag var nio och nu går jag tredje året på skidgymnasiet i Mora.
– I våras såg jag att man kunde anmäla sig till SM i orientering och tänkte att varför inte? Jag har inte tränat så mycket orientering de senaste åren men konditionen är det inget fel på och läsa en karta det är jag bra på och det gick ju vägen, säger Maja.

Maja inledde tävlingen försiktigt fram till första kontrollen, men vid andra kontrollen var hon bland de snabbaste deltagarna och det höll hon resten av tävlingen och slutade trea totalt. Sammanfattar man tävlingen var få misstag nyckeln till framgång. Maja var inte snabbast till någon kontroll, men aldrig långt efter tidsmässigt.

Då det var individuell start och Maja var först i mål som ledare fick hon sitta i ledarstolen ända till den sist startande Freja Herne kom i mål som segrare, hon hade Tilia Olsson hack i häl som knep silvret knappt före Maja.

– Det var väldigt roligt att ta ett brons och även om jag inte tränat orientering har det varit mycket konditionsträning under sommaren. Jag kör tre höga och en låg vilket innebär runt 18 timmar i veckan under de höga veckorna och sju under den låga. Det blir en hel del kondition då, säger hon.

Du måste älska att träna?
– Ja, det gör jag faktiskt. Jag blir så rastlös om jag inte får träna och det värsta jag vet är att vara förkyld och inte kunna träna, säger hon och skrattar.

Det var en mycket överraskande medalj för Maja då hon numera satsar fullt ut på längdskidor. I vintras tog hon bronsmedalj på Junior-SM i sprint samt en bronsmedalj på Ungdoms-OS i Sappada Maja blev totaltvåa i den svenska juniorcupen (Bauhaus cup) i vintras i klassen D17-18.

Om du får välja, skidor eller orientering?
– Då blir det skidor, det är därför jag går på skidgymnasiet i Mora för det är lite klent med snö i lerum, säger Maja avslutningsvis.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.