Nu startar Gothia Cup


Denny Bågenholm 2022-07-15

Dennis Andersson gör sitt sista år som Cupgeneral för Gothia Cup.
Bild:Denny Bågenholm
Dennis Andersson gör sitt sista år som Cupgeneral för Gothia Cup.

Dennis blickar ut över det nya kontoret på Gothia Park där förberedelserna inför Gothia Cup är inne på slutfasen.
Dennis blickar ut över det nya kontoret på Gothia Park där förberedelserna inför Gothia Cup är inne på slutfasen.

Efter 40 år som Cupgeneral går nu stafettpinnen över till någon ny person men Dennis är kvar som senior advisor.
Bild:Denny Bågenholm
Efter 40 år som Cupgeneral går nu stafettpinnen över till någon ny person men Dennis är kvar som senior advisor.

SPORT | Gothia Cup är tillbaka och det med besked. Efter två inställda år på grund av coronapandemin, är storleken på ungdomsturneringen nästan helt tillbaka till det normala i återkomsten. Dennis Andersson gör nu sitt sista år som Cupgeneral.

Efter 40 år lämnar han över rollen som Cupgeneral men han kommer dock att finnas kvar med ett ben i evenemangsorganisationen, som senior advisor samt med fokus på internationella relationer och expansionen av Gothia Cup utomlands.

Lokalpressen mötte upp Dennis Andersson på Gothia Cup och BK Häckens fantastiska kansli och träningsanläggning ute på Hisingen några veckor innan cupstart. Samarbetet mellan Gothia Cup och Partille Cup har alltid varit stort och grunden till Gothia Cup kom till i mitten på 1970-talet efter att Gunnar Qvist startade Partille Cup. För det som inte vet är Dennis Anderssons son Fredrik generalsekreterare för Partille Cup vilket det skrivs om i en annan artikel. Detta gör självklart samarbetet ännu närmare och nu är evenemangsavdelningen gemensam för de båda cuperna.

Vad är den stora skillnaden mellan cuperna?
– Gothia Cup är bara några hundra lag fler än Partille Cup men om man räknar på antal gäster är Gothia ungefär dubbelt så stor. Men där Gothia Cup har nått sitt maxtak kan Partille Cup fortsätta att växa under många år. Gothia Cup har i år 1610 lag med över 35 000 spelare från 60 nationer som spelar över 4000 matcher på 95 planer. Det är ingen dålig logistik som krävs för att få det att funka.

Hur är det efter pandemin med utländska lag?
– Vi har märkt av det, inte minst på den asiatiska marknaden som är ganska stängd. Små nationer och afrikanska länder märks det också på. Normalt ligger vi på 80 nationer men i år blir det lite drygt 60 nationer som kommer till Göteborg vilket inte heller är dåligt. Det kommer inte märkas så mycket i antal lag för det är få lag från de här nationerna men det syns i antal nationer.

Framtidens stjärnor, kommer man få se dem i Gothia Cup?
– Ja framförallt på B17 och G17 som är vår inbjudningsturnering som vi haft i lite drygt tio år.  Som vi var lite rädda för från början då Gothia Cup är en breddturnering. Men det har blivit den största enskilda succén. För med den kom mycket mer publik, vi fick bygga upp en finalarena på Heden med 10 000 åskådare, där slår vi många allsvenska lag. Där föds världsstjärnor och jag skulle nog säga att många spelaragenter runt om i världen finns på plats för att se alla unga spelare. Det är ett fantastiskt skyltfönster för alla klubbars akademier att visa upp sig.

Nästan tre år utan Gothia Cup, är det lite ringrostigt?
– Ja exakt så är det, vi är väldigt många som gjort detta så många år. Men riktigt allt kan vi inte ha nedskrivet, mycket finns i ryggmärgen och där får man börja leta lite igen hur vi gjorde vissa saker. Det som var rutin förut känns nytt och vissa saker som vi brukar göra i maj kommer man på i juni att det där har vi glömt, så alla får jobba lite mer. Det är lite stressigare än tidigare men ingenting vi inte kommer att lösa, det har jag fullt förtroende för.

Är det några stora nyheter inför årets tävling?
– Vi kommer livestreama alla matcher över nätet, det är riktigt spännande. Jag vet inte hur det funkar, för det är avancerade grejor och då brukar jag sitta tyst. Men våra tekniker har lovat att detta ska fungera så att ett automatiskt system följer bollen, det är inga som filmar manuellt och detta ska funka på ungefär 3000 matcher. Så mormor i Kanada ska kunna följa barnbarnet på heden live på webben alla hens matcher under hela turneringen, det är riktigt häftigt. Nästa grej hade varit att man kunde följa en spelare under hela matchen, säger Dennis och ser fundersam ut, det hade ju varit ännu bättre.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Till alla Lokalpressens läsare, njut av semestern, smörj er ordentligt och glöm inte följa Lokalpressen på hemsidan, Facebook, Instagram och Twitter. Den enda tidningen med DINA lokala nyheter helt gratis i brevlådan, på webben, i telefonen, i appen och sociala medier hela sommaren.

När man sitter med Dennis blir det ofta nya tankar, nya planer och hela tiden ett sug efter att komma på nya saker för att utveckla Gothia Cup. Det finns en enorm glädje och det känns lite som ett barn på julafton när Dennis pratar om sitt skötebarn.

Logistiken har vi pratat om, över 35 000 spelare, hur får man detta att fungera?
– Ja hur går det egentligen till? Det bygger på två saker, lokaltrafiken och våra egna linjer “Gothia line” som vi kör där det är krångligt med lokaltrafiken eller där det är väldigt många resande. Men i slutändan är det ju ledarna som styr upp att det funkar, de är helt otroliga. Det är oerhört imponerande att lösa detta när man kanske aldrig varit i Göteborg och dessutom ska hantera 20 unga spelare på bussar och spårvagnar. Vi ser bara till att hjälpa dem för att göra det så bra och enkelt som möjligt, men det är de som gör jobbet.

– Man måste göra detta i 40 år för att det ska fungera. Första året gjorde vi det för 2000 personer och året efter för 2500 och så har det utvecklats. Hade vi börjat idag med den volymen hade det ju inte gått. Det är flera som försöker starta igång cuper och de sneglar ju självklart på oss och Partille Cup, och man kan kopiera vissa saker men det krävs erfarenhet för att lösa det i slutändan.

– En kul grej är att Schenker Europa utsåg oss till årets logistikföretag, för de var själva så imponerade över hur bra vi lyckades få ihop allt, säger Dennis och skrattar gott över minnet.

Blir det nåt extra på invigningen på Ullevi?
– Vi kommer nog betona det allvarliga som pågår, att det är en oroligare värld man upplever runt omkring oss. Vikten att leva i fred och ha förståelse för varandra. Sen hoppas vi på fint väder och härlig publik. Man kommer kunna köpa biljetter till invigningen via ticnet.se inom kort.

Vad är Gothia om tio år?
– Svårt, för tio år sedan sa vi att ingen skulle bo i skolsalar och ligga på luftmadrass, men det gör de flesta fortfarande. Jag tror tekniken kommer utvecklas runt matcherna, med drönare mer statistik och sådant. Men det grundläggande kommer nog finnas kvar. Människor med samma intresse som träffas med en boll i centrum. Men jag tror även miljöarbetet kommer förändras. Men om tio år kommer vi att säga att det här hade vi inte kunnat gjort 2022, men vi vet ju inte vad det är ännu och det är så spännande att se vad det blir.

Vad har du saknat mest under de här två åren?
– Människorna! Det känns som man blivit en eremit under pandemin, jag har saknat alla möten mellan människor. Jag har saknat glädjen och att vi gör detta för barn och ungdomar. Den äkta glädjen i ögonen har jag saknat, avslutar Dennis.





Tipsa en vän Skriv ut




Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.