Klassiska annadagsmatcher gav dubbla segrar

Denny Bågenholm 2023-12-27

Damerna genomförde en klasisk ringdans efter att åter vara segrare i Handbollsligan efter segern mot Kristianstad HK.
Bild:Denny Bågenholm

Herrarna dansade inte fullt lika mycket ut det var mer en gruppkram efter ytterligare en viktig seger.

Gladast i Partille var Dino och Andreas som fick matchtröjor av Simon Möller med sina namn på att ta med sig till Lundaspelen. Garanterat är de kungar i Lund resten av veckan.

SPORT | Nästan 2800 åskådare fyllde upp Partille Arena på de klassiska annandagsmatcherna där det åter inkasserades dubbla segrar efter mestadels välspelade matcher.

– Det är precis såhär det ska vara på annandagen, säger Sävehofs marknadschef Tobbe Wittström.

Redan 13.30 var det avkast mellan Sävehofs herrar i derbyt mot Önnered. Detta eftersom att nästan 1200 ungdomar och ledare efter matcherna skulle åka busskaravan till Lundaspelen, en tradition som pågått i decennier. Extra charmigt var det att två killar, Dino och Andreas från “Handboll för alla” fick varsin matchtröja med sina namn på av lagkaptenen Simon Möller. Detta för att de alltid är på varje match och trummar för Sävehof på ståplats.

När dagens första match gick igång var det härlig stämning på läktaren och förväntningarna var höga på en spännande och tuff match. Matchens första mål görs av bortalagets bästa spelare Mishels Liaba. I samma anfall trampar Oli Mittun snett och det blir knäpptyst i Partille Arena. Efter att hans fot blivit lindad hjälps han ut i omklädningsrummet. Tack och lov återvände Oli till andra halvlek och även om han inte spelar mer i matchen såg det inte så allvarligt ut.

Det är jämnt under första kvarten innan Önnered skaffar sig en tremålsledning till 8-11 genom Alfred Ehn. I sista minuten av första halvlek kvitterade hemmalaget och de tog även ledningen genom matchens bästa spelare Sebastian Spante fram till 18-17, vilket även blir halvtidsresultat.

Sävehof gör snabbt 5-2 i början på andra halvlek och Önnered tar timeout efter fem minuter. Avståndet krymper ner till 25-23 efter tio minuter men närmare än så kommer inte Önnered. Sävehof kan komfortabelt avsluta matchen med att lufta bänken, segersiffrorna blir 37-31 och serieledningen är nu fem poäng före tvåan Hammarby.

Nästan direkt på slutsignalen går damlaget in på plan för att spela första hemmamatchen efter en månads uppehåll för VM-spel. På plats är både Johanna Bundsen och Olivia Mellegård. På andra sidan banan hade tabellsexan Kristianstad HK laddat ordentligt för att sno med sig poäng hem.

Sävehof tog snabbt ledningen genom matchens bästa spelare Emma Mihailovic och Nina Koppang fram till 2-0. Det är ett piggt hemmalag som håller bortalaget i schack och ledningen ökar till 8-5 åter genom spelare nummer 25, Emma Mihailovic efter en kvart. Det sista som händer i första halvlek är att Kristianstads Lea Gruber prickar Stina Wiksfors rätt i ansiktet på ett frikast vilket ger henne ett rött kort. Sävehof leder med 18-13 i paus och det ser stabilt ut.

I paus byter Sävehof målvakt till Annie Linder och även några utespelare får vila sig lite. Lagen följer varandra åt och Sävehof behåller sin stabila ledning. Efter 41 minuter är det 28-20 till hemmalaget. Här börjar Kristianstad arbeta sig ikapp och på under tio minuter gör de 7-2 och Sävehof tar timeout vid ställningen 30-26. Johanna Bundsen går åter in i mål och några spelare som vilat får åter spela. Emma Mihailovic gör två snabba mål fram till 32-27 och det känns åter stabilt. Matchen slutar 37-33 och Sävehof lägger sig på en andraplats i Handbollsligan två poäng bakom Skuru som leder på 17 poäng.