Vinst för damerna i går mot Lugi i den första semifinalen medan Sävehofs herrar förlorade mot Ystad. Båda matcherna spelades i Partille Arena.

Jamina Roberts fick pris innan matchen som årets svenska handbollsspelare.

Line Bergfeldt fick debutera i hemmamålet och gjorde flera fina räddningar.

Damerna jublar efter slutsignalen när vändningen är fullbordad.

Bertram Obling försökte tagga igång sig själv och laget men utan resultat.

Den tidigare Sävehofmålvakten Erik Hvenfelt gjorde livet surt för hemmalaget.

SPORT | Sävehofs båda elitlag inledde semifinalserien på hemmaplan i Partille Arena. Damlaget vann enkelt mot Lugi efter en trevande start, för herrarna gick det sämre när laget föll mot Ystads IF som visade mästarklass.

Missade straffar och dåligt sikte inledde matchen för Sävehof. Jamina Roberts stod för målen som trots allt trillade in. Efter tio minuter hade Lugi en ledning med 7–4 och spelet stämde inte alls för hemmalaget. Trots timeout och målvaktsbyte ledde Lugi efter 18 minuter med 13–8 och publiken undrade om det var en skräll på gång. Men Sofie Börjesson började rädda skotten och målen trillade in i snabbare takt framåt. Frida Rosell kvitterade till 14–14 och Sofie Börjesson satte sista målet från egen kasse och halvtidsresultatet skrevs till 16–15.

I andra halvlek var Lugi chanslösa. Efter tio minuter var ledningen 24–17 och “godistricket” var fullbordat. Andra halvlek slutade 22–8 och slutresultatet blev 38-23. I Sävehofs mål fick 17-årige Line Bergfeldt inleda och även avsluta, starten var darrig men avslutningen gav fina räddningar och ett ungt framtidshopp fick chansen i en viktig semifinal.

– Jag tycker vi började riktigt trögt och det kändes inte som att vi fick smäll på dem bakåt. Det var även många tekniska fel från vår sida och det kändes lite otajmat i anfallsspelet. Sedan jobbade vi oss in i matchen och till slut så började det sitta både bakåt och framåt och då drog vi iväg, säger lagkaptenen Thea Blomst efter matchen.

Sävehof leder serien med 1–0 och nästa match spelas i dag (lördag) i Lund klockan 13.30.

Det blev inga “godistrick” för herrlaget utan mest sura citroner när ett effektivt Ystads IF monterade ner Sävehof genom ett smart försvarsspel och ett effektivt anfallsspel. Redan efter några minuter blev det oroligt i Partille Arena när Elias Ellefsen á Skipagötu haltade ut med smärtor i foten. Efter lite magi från läkaren var han dock snabbt tillbaka på bänken och kunde fortsätta spela. Detta var dock inte det enda problemet för Sävehof under kvällen. Målvakterna fick inte tag i bollarna, försvaret var lite stillastående, anfallet gick i stå och Ystad spelade sin bästa match för säsongen. Halvtidsresultat:13–16.

Man är van vid att hemmalaget kommer ut med mycket energi och bra spel i andra halvlek men redan tidigt gjorde Ystad några enkla mål och matchen kändes avgjord. Vetle Eck Aga fick kliva av med en handskada och när det stod 19-21 missade Sävehof sin fjärde straff i matchen och Ystad kontrade in 19–22. Under resten av matchen hade Ystad full kontroll på händelserna. Slutresultatet 26–32 stod med stora bokstäver på jumbotronen och underläge 0–1 i semifinalserien.

Nästan 2 000 åskådare och en rejäl klack som sjön hela matchen fick vända hem och ladda om för fortsättningen i serien. Kan damerna bjuda på “godistrick” vill säkert inte herrarna vara sämre. Det blir en spännande fortsättning på bortaplan den 5 maj klockan 19.00.

– De kör över oss i andra halvlek. Mycket energi och kamp i första halvlek men sedan visar Ystad att de är ett jäkligt bra lag och de gör verkligen allt rätt. Men detta är ju en serie så vinst på bortaplan så är det lika igen. Vi får ta med oss erfarenheten från i dag och bli bättre på alla plan. Ystad är väldigt fysiska och efter många matcher är det tungt att möta ett sådant spel, säger matchens bästa spelare Sebastian Spante.