14-årige Landvettertalangen debuterade i division 2 – drömmer om Arsenal


Jonas Bengtsson 2024-09-25

Melker Strömberg debuterade för sitt Landvetter IS i fredags.
Bild:Emelie Hübner
Melker Strömberg debuterade för sitt Landvetter IS i fredags.

SPORT | Landvetter IS besegrade Bergdalens IK med 5–3 i sin senaste division 2-match. Som grädde på moset fick 14-årige Melker Strömberg debutera mellan stolparna.

– Det kändes stort, säger målvaktstalangen som byttes in i 89:e minuten till stort jubel.


 

Melker Strömberg går i årskurs nio på Landvetterskolan och fyller 15 i slutet av oktober. Pojkar födda 2009 är laget han egentligen tillhör, men efter att först ha avancerat till P19-laget så lyftes han i fredags hela vägen upp till seniorerna som håller till i Division 2 Västra Götaland – landets fjärde högsta fotbollsserie i systemet som toppas av Allsvenskan. På schemat stod seniormatch på hemmaplan mot Bergdalens IK. Melker inledde på avbytarbänken.

– Jag har varit med och tränat med a-laget nu några veckor. Egentligen hade jag en P09-match som jag skulle vara med på. Men så blev den inställd, och så frågade a-laget om jag kunde vara med för att två målvakter hade blivit skadade och sjuka. Och då tackade jag så klart ja till det, berättar Melker om bakgrunden till debuten.

– Det var lite nervöst och så inför matchen, jag fick sitta på bänken men sen så när vi ledde i slutet så fick jag chansen att hoppa in.

När fick du reda på att du skulle bytas in?

– Det var efter vi gjorde vårt 5–2-mål. Och i typ 87:e minuten sa tränarna att det var dags att värma upp lite. Så jag värmde upp i några minuter och sen slängde de in mig.

Hur var det att springa in på planen och debutera?

– Det var mäktigt och stort såklart. Det var väldigt kul när alla applåderade, säger 14-åringen som tyckte det var roligt att få göra a-lagsdebut vid sådan ung ålder.

– Bara att få vara med kändes kul. Sen var det ju lite otur att det blev ett insläppt mål där, även om det kanske inte var något jag kunde göra något åt kanske. Men bara att vara med var som sagt väldigt roligt – att de liksom litar på mig och tycker att jag är såpass bra att jag fick hoppa in och vara med under en match.

Landvetters mål gjordes av Richard Cindric (2), Robert Lipovac, William Andersson och Gustav Hedlund. Laget ligger nu femma, fem poäng bakom tvåan Varberg på kvalplats, med fyra matcher kvar att spela.

Hur ser du på att möta seniorer, vissa är ju mer än dubbelt så gamla?

– Jo, alltså det är ju nervöst när man möter äldre. Det var inte jättelänge sedan jag körde bara med 09:orna, och sen fick jag gå upp till P19. När jag fick köra match med dem var det såklart nervöst med att de var större, och när man fick hoppa in här nu var det ännu större spelare. Det är lite läskigt, men det är kul att jag får chansen att vara med de äldre.

Förstemålvakten i Landvetter IS är rutinerade Axel Wibrån, och det var också 39-åringen som byttes ut i 89:e minuten.

– Han är ju riktigt duktig så jag vet inte om jag konkurrerar med honom riktigt nu (skratt). Men kanske snart.

Axel Wibrån kom till Landvetter IS 2021 och har dessförinnan representerat Utsiktens BK, Lindome GIF, Gais och Örgryte IS.

– Han blir som en förebild för mig, han har ju spelat i Allsvenskan har jag hört och det är kul. Sen när man kör med målvakterna på träningen blir det högt tempo och man tar inspiration av vad han gör och så lär man sig mycket också.

Hur tänker du kring ditt framtida fotbollsspelande?

– Jag har inte tänkt jättemycket på det, vi får se hur det blir till våren. Men som det ser ut nu så fortsätter jag träna på i Landvetter och köra med P19. Kanske får jag några fler träningar med A-laget och får bra målvaktsträning där. Det är väl det jag tänker nu. Så får vi se hur det blir, säger Melker som ännu inte bestämt sig vilken gymnasieinriktning han ska söka.

14-åringen har ingen speciell världsmålvakt som förebild eller idol, men däremot ett favoritlag han gärna vaktar målet för om han får drömma stort.

– Arsenal skulle det vara då, de håller jag på. Det skulle varit en dröm att spela med dem såklart.

I helgen vaktade Melker även målet för klubbens P19-lag där det blev en hållen nolla för målvaktstalangen när juniorerna besegrade Lidköping med 4–0 efter mål av Aro Sardar (2), Arshin Wosoughian och Elon Mebrahtu Kubrom. 

Vilket lag spelar du med i helgen?

– Jag tror att jag ska vara med P19 i helgen och köra i deras division 1 regional, men jag är inte hundra procent säker, säger Melker.

Morgan Johansson, manager och sportchef i Landvetter IS, är full av lovord för den unge målvakten:

– Vi är oerhört stolta och glada över att vi i Landvetter IS kan utveckla bra talanger och att vi även har möjlighet att ge fortsatt utveckling, utmaning och matchspel på hög nivå till unga talanger. Utöver att han redan nu är en duktig målvakt, så är han reflekterad sin unga ålder till trots och tar till sig kunskap på ett sätt som gör att han hela tiden utvecklas. Det blir spännande att följa Melker i åren som kommer.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen

Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
;
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen

X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!

På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.