Till:
Från:

Sävehof starkast i derbyt

Denny Bågenholm 2024-09-27

Alingsås bästa spelare blev Samuel Lindberg med åtta mål. Sävehofs bästa spelare blev Olle Ek med fyra fullträffar. Slutresultat 30-21 till hemmalaget Sävehof
Bild:Denny Bågenholm

SPORT | De två rivalerna längs E20 möttes i Partille Arena under torsdagskvällen. Alingsås började starkast och hade bra kontroll på matchen, men Sävehof tog över när orken tröt för Alingsås och kunde komfortabelt vinna med 30-21.

Alingsås har ett nytt, spännande lag med flera återvändare och en ny tränare i Mattias Flodman. Sävehof har tappat många tongivande spelare och har också en ny tränare, den tidigare assisterande coachen Linus Ekman.

Den kyliga stämningen och "hatet" mellan lagen är nog mest mediefabricerat och kanske finns det bland några av lagens supportrar. Nere på plan är det mest glada miner inför matchen, där många har känt varandra länge. När bröderna Gomér blåser igång matchen är det Alingsås som börjar bäst. Tre snabba mål inom fyra minuter och det tar nästan sju minuter innan hemmalaget spräcker nollan genom Oli Mittun.

Bortalaget fortsätter att spela bra och när den evigt unge Johan Nilsson sätter 6-4 efter 14 minuter är den tillresta Alingsåsklacken hetast i hallen. De hoppas på lagets första seger efter två oavgjorda i de inledande matcherna.

Alingsås saknar Gzim Salihi och Albert Månsson, och man går tungt på flera spelare, framförallt Johan Nilsson som många gånger kämpar för hela laget. Efter Johans 7-5-mål får Alingsås sin tredje utvisning efter 16.37 och nu börjar Sävehofs jakt på allvar. Sävehof gör fyra raka mål innan Alingsås tvingas till timeout, och halvleken håller på att glida ur händerna på bortalaget. Sävehof visar nu att de är betydligt tyngre i mitten. De gör 6-3 de sista åtta minuterna, och det står 15-10 till hemmalaget i paus.

Det är tydligt att Alingsås gör sina mål på högerkanten genom Johan Nilsson eller Samuel Lindberg. Bakåt är det tunt i mitten och Sävehofs niometerslinje får nästan göra som de vill. Hade det inte varit för Anton Hagvalls storspel i målet hade avståndet mellan lagen varit större. Även Oskar Sävinger i Sävehofs mål ligger på över 30 procent räddningar.

Alingsås har sex olika målgörare i matchen medan Sävehof har nio. Endast skadade Adam Blanche, som lämnar matchen efter en stukning i första halvlek, och David Sandberg förblir mållösa bland Sävehofs utespelare.

Alingsås snackar ihop sig i paus, och precis som tidigare är det Johan Nilsson som gör första målet i andra halvlek av sina totalt fem mål. Vad som skulle hända om Johan skadar sig är nog något som börjar framkalla mardrömmar i Alingsås.

Avståndet på fem bollar mellan lagen håller i sig och samtidigt som klacken börjar vissna på läktaren ser bränslet ut att ta slut för de blåa på planen. Alingsås tar timeout efter 40 minuter vid ställningen 20-14 till Sävehof. Därefter gör bästa spelaren och hemvändaren Samuel Lindberg tillsammans med Johan Nilsson ett sista försök att komma ikapp genom tre snabba mål fram till 20-17, samtidigt som Anton Hagvall räddade två straffar. Totalt är det hela elva straffar i matchen.

Närmare än 21-18 kommer inte Alingsås, utan matchen slutar 30-21, och det är besvikna spelare på Alingsås bänk. Sävehof är alldeles för bra och går upp i delad serieledning med full pott efter tre omgångar. Att Alingsås inkasserade sin första förlust är inget större problem, men att man däremot inte lyckats vinna efter tre omgångar kanske börjar oroa.