Unga orienterare från Tjeckien räds inte regnet


Denny Bågenholm 2023-08-08

Glada men blöta ungdomar från Tjeckien får visa sig på styva linan i skogarna runt Göteborg.
Bild:Denny Bågenholm
Glada men blöta ungdomar från Tjeckien får visa sig på styva linan i skogarna runt Göteborg.

Henrik Nordholm, Henrik Undeland, Robert och Bohdana Heczko.
Bild:Denny Bågenholm
Henrik Nordholm, Henrik Undeland, Robert och Bohdana Heczko.

Detta är vad det handlar om. Hitta alla kontroller på kortast tid så vinner du. Enkelt att säga, svårare att göra.
Bild:Denny Bågenholm
Detta är vad det handlar om. Hitta alla kontroller på kortast tid så vinner du. Enkelt att säga, svårare att göra.

PARTILLE | Under sommaren 2023 har runt 300 ungdomar mellan 14-18 år kommit till Partille för att orientera och bo på Partille vandrarhem. Att det regnar och är kallt är inget som det läggs någon större vikt vid.

– Det gör det hela svårare och det är därför vi är här, säger de genomblöta ungdomarna.


 

Hösten 2022 fick Göteborgs Orienteringsförbund en fråga av Tjeckiska Orienteringsförbundet om man kunde arrangera ett läger under fem veckor sommaren 2023. Henrik Undeland som sitter i förbundets styrelse insåg direkt att det behövdes ett samarbete mellan Göteborgs olika orienteringsklubbar då det krävdes elva träningar på olika banor, utmanande kartor och en bra lägergård.

– Ja, det var en utmaning naturligtvis men eftersom vi har ett gott samarbete i de olika klubbarna var jag inte orolig för att vi skulle hitta en bra lösning, säger Henrik Undeland, från IFK Göteborg.

Boendet löste sig genom att man kontaktade Partille vandrarhem och ett stort engagemang från Sävedalens AIK som löste tre träningar. Dels i terrängen runt Råhult och även i Björnekullarna och på Björnåsberget. Sävedalens AIK har också engagerat sig i flera andra länders orienteringsutveckling exempelvis genom att hjälpa lag från Ukraina att kunna ställa upp i Ungdomens 10-mila som avgjordes i Kinnekulletrakten i helgen.

Tre föreningar till fick engageras för träningar vid Skatås, i Sandsjöbackareservatet och vid Lillebybadet på Hisingen. Det var IFK Göteborg Orientering, Frölunda OL och Tolereds AIK.

– Det blev ett digert arbete att lägga banor för olika svårighetsgrader och typer av träningar, cirka 300 kontrollpunkter har fått markeras i terrängen. För att skapa intressanta och lärorika träningar anlitades de bästa kompetenserna i respektive klubb. För Sävedalens AIK ställde rutinerade Ola Skepp upp och för IFK Göteborg ställde de nykorade världsmästarparet från VM i Schweiz i början av juli upp, schweiziska Simona Aebersold och norske Kasper Harlem Fosser liksom de båda landslagslöparna Sara Hagström och Max Peter Bejmer, säger Henrik Undeland.

Det är ett blött gäng orienterare som möter upp vid Björndammsterrassen när regnet öser ner och det är 14 grader varmt, kanske inte det väder man hade hoppats på.
– Nej, vädret är inga problem alls, vi har kommit hit för att det ska vara utmanande och svårare än hemma och det är ju precis det vi får nu, säger Bohdana Heczkova som är en av ledarna som följt med till Sverige.

Varför kommer ni till Partille?
– Vi kommer till Partille för att få bra träningsmöjligheter. Förra året var vi i Eskilstuna och vi är på olika ställen för det skiljer sig när det gäller terräng och miljö, säger hon.

Varför kommer ni till Sverige från från början?
– Därför att orientering i Sverige är mycket, mycket svårare än i Tjeckien. Så för att våra ungdomar ska få den bästa utbildningen åker vi hit där det finns massor med sjöar och tuff vegetation. Det är oerhört utvecklande för våra deltagare. Det är också därför världens bästa orienterare  är svenskar, fortsätter Bohdana.

Nu får ni verkligen det sämsta vädret någonsin, jobbigt?
– Det är lite blött och kallt men vi har väldigt bra förutsättningar på Partille vandrarhem och vi kan tvätta och hålla oss varma när vi kommer in så vi är väldigt nöjda med lägret, säger hon.

De 300 ungdomarna har fördelats över fem veckor och de har kvalificerade tjeckiska ledare med sig. Robert Heczko är samordnare och denna dag när Lokalpressen besöker träningen i Björnekulla är det Roberts fru Bohdana som håller i trådarna. Det tränas medeldistans i den kuperade men vackra terrängen där löparna är alldeles nere vid Allum och vänder för att hitta kluriga kontroller i bokskogssluttningarna.

Under resten av veckan förväntas det regna och vara kallt men det är bara glada miner när jag får återvända till den varma bilen.
– Sbohem (hejdå), säger de samtidigt som de tänker åka till Kåsjön och bada i regnet.

Orienterare är ett tufft släkte.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.