Synskadades riksförbund kritiserar Partille kommuns höjda färdtjänstavgift


Jonas Bengtsson 2023-01-27

Pensionären Mona Nilson, 75, är helt blind. Före pandemin kunde hon ta bussen direkt in till Göteborg från Skulltorpsvägen, men när turerna gjordes om och det krävdes byte vid Partille centrum har det blivit en omöjlighet. Och dessutom har det nu blivit dyrare med färdtjänstresor vid årsskiftet. “Det här handlar inte bara om mig, utan är en fråga för alla funktionshindrade personer i Partille”, säger Mona till Lokalpressen.
Bild:Jonas Bengtsson
Pensionären Mona Nilson, 75, är helt blind. Före pandemin kunde hon ta bussen direkt in till Göteborg från Skulltorpsvägen, men när turerna gjordes om och det krävdes byte vid Partille centrum har det blivit en omöjlighet. Och dessutom har det nu blivit dyrare med färdtjänstresor vid årsskiftet. “Det här handlar inte bara om mig, utan är en fråga för alla funktionshindrade personer i Partille”, säger Mona till Lokalpressen.

PARTILLE | Partille kommun höjde vid årsskiftet avgiften för färdtjänst med cirka tio procent.

– Jag har inget val, jag måste åka färdtjänst och för mig finns inga alternativ som månadskort eller seniorkort, säger Mona Nilson, blind pensionär i Partille.


En färdtjänstresa inom kommunen för en vuxen person kostar nu 63 kronor, att jämföras med 57 kronor i fjol. En resa till Göteborg eller Mölndal kostar efter årsskiftet 90 kronor, medan en resa från Partille till Kungsbacka kostar 139 kronor. I fjol var priset 81 respektive 126 kronor för motsvarande resor – höjningen på cirka tio procent kritiseras nu av Synskadades riksförbund som i ett pressmeddelande ställer frågan “vad är rimligt att betala för att kunna träffa vänner för en promenad eller för att ta sig till mataffären?”.

Förbundet menar att för personer med synnedsättning eller blindhet är färdtjänsten det enda säkra och trygga sättet att resa på, ifrån dörr till dörr och på egen hand. “Vi kan inte cykla eller köra bil, i okända miljöer kan vi inte ens gå till fots och kollektivtrafiken är inte så pass tillgänglig att vi kan ta den utan oro och utan ledsagare”, skriver man vidare.

Mona Nilson är blind pensionär och bor i Partille, hon menar att det är kostsamt med allt resande.

– Vi är några stycken som brukar träffas en gång i veckan och promenera i Skatås, det kostar mig 180 kronor per gång. På en månad är jag uppe i 720 kronor. Ska jag dessutom åka till mataffären här hemma behöver jag ta med ledsagare. Det kostar 252 kronor per gång, alltså över 1 000 kronor i månaden. Jag har inget val, jag måste åka färdtjänst och för mig finns inga alternativ som månadskort eller seniorkort, säger hon.

Den 75-åriga Skulltorpsbon är medlem i Synskadades riksförbund och har tidigare varit ordförande i den lokala föreningen – hon har även suttit med i kommunens brukarråd där äldre- och funktionshinderfrågor diskuteras.

– Jag tycker att det här handlar om kommunens syn på funktionshindrade, och att tonen på senaste åren har hårdnat vad gäller välfärdsfrågor, säger Mona Nilson.

Alireza G. Alipour, ordförande i Synskadades riksförbund Göteborg, kritiserar Partille kommun för höjningen – som han menar gjorts utan något samråd med riksförbundet.

– Politiken behöver ta sitt ansvar för att lätta den ekonomiska bördan för de som är mest utsatta, inte minst nu när alla kostnader stiger och marginalerna minskar snabbt. Att kunna lämna hemmet för en promenad eller att handla mat är en mänsklig rättighet. Alternativet är isolering, dålig hälsa och höga kostnader för både individen och samhället.

– De flesta synskadade befinner sig i ett ekonomiskt utsatt läge. Är man dessutom pensionär som i Monas fall, blir man dubbelt utsatt. Att höja avgiften med cirka tio procent utan att samråda och utan att införa ett högkostnadsskydd är oacceptabelt, säger han.

Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille, säger till Lokalpressen att “inflationen och exempelvis ökade bränslepriser tillsammans med ny trafikupphandling har lett till att KPI, kostnadsprisindex, som ligger till grund för hur mycket priset ökar för resenären, har ökat mer än tidigare år.”

– Att kostnaderna ökar har diskuterats vid senaste mötet med brukarrådet, där även Synskadades riksförbund sitter med. Vid den tidpunkten visste man dock inte vad kostnadsökningen för 2023 skulle bli.

Marith Hesse fortsätter:

– Det är en tuff tid för många grupper då inflationen, kraftigt ökade elpriser, ökade mat- och bränslepriser med mera får konsekvenser. Detta leder till ökade kostnader även för kommunen och måste mötas på något sätt. Resorna med färdtjänst subventioneras redan kraftigt, i snitt så betalar resenären 20 procent av den faktiska kostnaden för fritidsresor medan skattekollektivet står för resten av kostnaden.

– Med det sagt så håller kommunen på att titta på om priserna bör justeras och anpassas utifrån den nya zonindelningen, men här är man ännu inte klar då resandet inte stabiliserat sig efter pandemin och man bland annat behöver titta på vilka effekter på åkandet en annan prissättning skulle få.

FAKTA

Färdtjänstavgift vuxen 2023 (2022 i parantes)
Inom Partille kommun 63 kronor (57)
Partille till Göteborg/Mölndal/Öckerö 90 kronor (81)
Partille till Härryda V/Ale S/Lerum 112 kronor (101)
Partille till Härryda Ö/Kungsbacka/Kungälv 139 kronor (126)

 

Färdtjänstavgift skolungdom 7-19 år 2023 (2022 i parantes)
Inom Partille kommun 33 kronor (30)
Partille till Göteborg/Mölndal/Öckerö 48 kronor (43)
Partille till Härryda V/Ale S/Lerum 61 kronor (55)
Partille till Härryda Ö/Kungsbacka/Kungälv 74 (67)

Källa: Partille kommun




Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Skicka insändare till oss


Senaste artiklarna
« Föreg. Nästa »

Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.