Robinson-Jessica: "Näthatet höll på att knäcka mig"


Denny Bågenholm 2022-06-19

En glass för att svalka sig i värmen, men någon kokos blir det aldrig mer för Jessica.
Bild:Denny Bågenholm
En glass för att svalka sig i värmen, men någon kokos blir det aldrig mer för Jessica.

Hemma i Sävedalen känner Jessica sig trygg och de flesta som kommer fram är positiva till hennes deltagande i Robinson.
Bild:Denny Bågenholm
Hemma i Sävedalen känner Jessica sig trygg och de flesta som kommer fram är positiva till hennes deltagande i Robinson.

PARTILLE | Tio veckor på en öde ö, utan mat, med råttor under en stekande sol. Det var utslagningstävlingar, utröstningar och pakter. Ändå var det inte tiden på ön som var det jobbigaste för Robinson-deltagaren och andraplatsplacerade Jessica Jonasson – det var näthatet under sändningarna i TV4.
– Jag trodde inte att det kunde finnas så elaka människor, när de skickade meddelanden till mina barn då hade det gått för långt.

Robinson är en realityserie i TV4, en lek där man genom tävlingar, pakter och lite fulspel ska rösta ut andra deltagare en efter en tills bara en återstår, hen vinner en halv miljon kronor, ära samt en statyett. Det är på lek och det var nog så även Jessica trodde att det skulle fortsätta att vara när hon sex månader efter andraplatsen såg sig själv för första gången på bästa sändningstid i TV4.
– Jag ångrar ingenting av det jag sagt eller gjort i Robinson, jag tyckte det var en spännande möjlighet att vara med och jag brukar säga ja till saker, jag är inte så gnällig utan gillar utmaningar. Jag trivs nästan bäst utanför min “komfortzon” och har ganska enkelt att acceptera saker jag inte gillar är orolig eller rädd för. Ingen minns en fegis, inleder Jessica med.

Lokalpressen träffar Jessica Jonasson på Triumfglass i mitten av juni och njuter av det fina vädret. Det har gått en månad sedan finalen sändes i TV4 och någon större uppmärksamhet får inte Jessica av de sommarlovslediga glassätande barnen. Det blir en kaffe och glass, men inte någon med kokossmak.
– Nej, någon kokos kommer jag aldrig äta mer i hela mitt liv, säger Jessica och skakar på huvudet.

Under Robinson äventyret visade Jessica att hon både var teknisk och orädd, gillade att bygga saker och hade ett rakt sätt och var inte rädd för konflikter. Hon vann flest tävlingar tillsammans med Filip och har tidigare även byggt en campingbil med sin pojkvän och arbetar till vardags som byggnadsingenjör.

Var du lite av en “pojkflicka” när du var liten?
– ja gud ja. Morsan fixade fina inbakade flätor och varenda blus hon köpte bytte hon knapparna på och satte på strass så jag skulle vara riktigt “flicksöt”. Men jag och min bästis Niklas kom hem med trasiga jeans och smutsiga efter att byggt dammar. Sen fortsatte det när polarna blev äldre och hängde på “slingan” och testade öl och att röka. Då stack jag på hajk på Bohusslingan istället, jag har alltid gillat att gå min egen väg.

Det var så även i Robinson? Det blev ju en paktfråga om att en tjej skulle vinna och du verkade inte riktigt vara med på det?
– Så var det, för mig var det viktigt att en värdig vinnare skulle stå kvar sist, inte att det skulle vara en tjej i första hand. Jag är väldigt principfast och har starka åsikter, men bara för att jag är det så behöver man inte göra politik av allting. Robinson är ett nöjesprogram, inget debattprogram och har ingen politisk agenda, det är underhållning, inget annat. Jag förstår att man vill se en kvinnlig vinnare eftersom mallen för en vinnare är en man i 35 årsåldern för så brukar det se ut. Men det var ingen viktig fråga för mig.

Blev det lite bittert när pakten inte blev av?
– Man måste vara medveten om att det är ett underhållningsprogram som ska locka så många tittare som möjligt. Ju mer saker som händer, desto bättre TV, så det klipptes ganska friskt. När grejen hände med Joel så trodde jag knappt att det skulle bli nåt av det utan att tjejpakten skulle bli mycket större, det blev precis tvärtom. Jag var helt oförberedd på det och trodde att det skulle köra ännu hårdare på tjejpakten, vilket gjorde mig mest orolig just då. För det blev ingen bra stämning på ön bland oss tjejer, men jag hade aldrig lovat någonting och det gjorde jag inte under tävlingen heller utan sa inget, jag hade ju varit dum att säga nej där för då hade de ju kastat ut mig direkt.

Men din konflikt med Joel skapade ett näthat du inte var beredd på?
– Joels största livsdröm var att vara med i Robinson, han har sina idoler och har sett alla säsonger. Det första delmålet alla har är att inte åka ut först och där var ju Joel nära för han hade ingen pakt, och hade väldigt svårt att klicka med övriga deltagare. Det förföljde honom under hela tiden på ön.

– Tillslut blev det lite mycket och där blev det en liten konflikt när jag sa till honom att bita ihop, men jag har aldrig sagt något elakt eller pratat skit om honom.

– Sen kom ju hatet efter det, då blev det helt brutalt. Jag fick stänga ner alla sociala medier. Min 15-åriga dotter fick SMS om att de mådde illa när de såg mig, att jag var en skam för mina barn, att jag är en mobbare. Då undrade jag verkligen vad som hände.

– TV4 har en plattform för Robinson som ska modereras innan inläggen skickas vidare till deltagarna, men jag fick över 2000 kommentarer på ett dygn om att jag borde skämmas, att min arbetsgivare skulle ge mig sparken och all möjlig skit. De hade riktlinjer på den tjänsten men TV4 bröt alla regler själva och skickade vidare så mycket skit så jag var tvungen att stänga ner allt under en period.

– Näthatet var det absolut värsta som hände, värre än råttor och svält. Det jobbiga var att de som var värst var kvinnor i 60-årsåldern som öste ut sig allt det kunde komma på.

Om du fick chansen att vara med igen skulle du göra det då?
– Ja för egen del, men för min familjs integritet skull hade jag tackat nej, för det näthatet som pågår mot deltagarna blir bara värre och värre för varje säsong.

– Jag blev kontaktad av en skola i Kungsbacka. Det var en skolsyster som jobbar med social ohälsa som frågade mig vad hon skulle säga till de 150 elever hon hade som mådde dåligt för att jag mobbade de andra deltagarna. Hon skrev att “Robinson ingick i deras värdegrundsprogram”.

– Hur är det ens möjligt att använda ett underhållningsprogram som bas i deras värdegrundsprogram? Ett program som är ett exkluderingsprogram där man ska rösta ut sina vänner. Jag kan titta på ett program och känna att de är helt knäppa, men att gå därifrån till att sätta igång sin dator, googla upp adress och telefonnummer och sedan skriva till deltagarna är helt obegripligt.

Fick du någon hjälp när detta pågick?
– Tillslut fick jag prata med en psykolog om detta efter mycket tjat från min sida, det var inget som TV4 hade planerat från början men då jag var så kritisk mot hur de hade skött frågan fick jag någon att prata med. Men det vara bara för att jag låg på, annars hade jag inte fått någon hjälp tror jag.

Hur är det nu när det har gått en tid sedan finalen?
– Nu är det bara positiva kommentarer och många kommer fram och tycker att jag gjorde bra ifrån mig, jag tycker själv att det har blivit ett bra avslut även om andraplatsen fortfarande svider. Vi deltagare pratar mycket med varandra och vi träffas ibland. Det är en upplevelse jag inte velat ha ogjord och det har varit ett spännande år, avslutar Robinson-Jessica från Sävedalen.
Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.