Partilleklass till final i SM i fågelholk


Hanna Uhlin 2023-03-23

<span>En skolklass från Casa Montessori </span>har gått vidare till final med holken \
Bild:Naturskyddsföreningen

En skolklass från Casa Montessori har gått vidare till final med holken "Queen Castle".Alla finalister i SM i fågelholk.
Bild:Naturskyddsföreningen
Alla finalister i SM i fågelholk.

PARTILLE | I veckan presenterades årets finalister i SM i fågelholk, en årlig skoltävling som arrangeras av Naturskyddsföreningen. Av 450 bidrag från hela Sverige gick 15 klasser vidare – bland annat klass 3 från Casa Montessori i Partille.


Tredjeklassen gick vidare med holken ”Queen Castle” och är nu några av finalisterna i en digital omröstning som hålls på Naturskyddsföreningens hemsida. Den 4 april presenteras vinnarna i SM i fågelholk som i år har lockat fler skolklasser än vanligt.

– Det är jätteroligt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. I år deltar fler skolor än vanligt, vilket är ett tecken på att intresset för naturfrågor och biologisk mångfald växer i skolan, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till tävlingen är att det råder bostadsbrist i skogen. ”Det högintensiva skogsbruket har trängt ut lövskog, gamla träd och död ved, som många fågelarter är beroende av för att bygga bo i”, skriver Naturskyddsföreningen i samma pressutskick.

– Att bygga och sätta upp en holk är ett konkret sätt att hjälpa de fåglar som inte har någonstans att bo. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver vår hjälp, deras naturliga bomiljöer finns inte kvar, säger Johanna Sandahl.

Vinnaren utses av en jury där bland annat Mark Levengood ingår. Juryn tar hänsyn till både utseende och funktionalitet i sin bedömning.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.