Labrador är den populäraste hundrasen - både i Sverige och hos Lokalpressens läsare


Denny Bågenholm 2023-07-25

Christer Gulldén (t.v) och Labradoren Lotus hänger gärna tillsammans och tillbringar sommaren i Tylösand utanför Halmstad.
Bild:Privat
Christer Gulldén (t.v) och Labradoren Lotus hänger gärna tillsammans och tillbringar sommaren i Tylösand utanför Halmstad.

PARTILLE | Varje år sammanställs vilken hundras som är populärast i Sverige och precis som tidigare är labradoren ohotad etta. – Det är bra drag och han är alltid glad, säger Christer Gulldén om tvååringen Lotus.

 

Labradoren ligger i topp – både hos Lokalpressens läsare i Härryda, Lerum och Partille och i riket som helhet – när det gäller de populäraste hundraserna. Det visar statistik från Jordbruksverket.

Precis som den mänskliga befolkningen i kommunerna har antalet hundar ökat under de senaste fem åren. Vid årsskiftet fanns 2 492 jyckar i Partille kommun – vilket är en ökning med 20 procent jämfört med 2018. För Härryda var siffran 3 723 och i Lerum fanns 4 141 hundar.

Den mest populära rasen är precis som 2018 labradoren. Vid årsskiftet fanns 93 hundar av rasen i Partille, 185 i Härryda och 166 i Lerum. Labradoren är populär i hela landet och ligger på första plats när det gäller antal hundar i Sverige. I ytterligare 120 kommuner i landet är det den vanligaste rasen.

Den tidigare OS-deltagaren och Partilleprofilen Christer Gulldén har en labrador som heter Lotus, som precis har fyllt två år, han förstår varför det är den populäraste hundrasen.
– Jag har haft två Golden retrievers innan och de är riktigt härliga hundar men det är mycket mer fart i en labrador tycker jag. Golden är lite “lufsigare” där labradoren har mer drag i sig, säger han.

Skämmer du bort honom?
– Jajamensan, alldeles för mycket, säger Christer och skrattar, som fortsätter.
– Han fyllde två år igår och det blev lite korv och annat gött som han älskar. Idag har vi cyklat runt Tylösand där vi är på sommaren och bara haft det toppen.

Vad är det bästa med en labrador?
– Han är alltid glad och lika glad att se en oavsett om man varit borta fem minuter eller fler dagar. Det är en härlig hundras att äga, säger Christer avslutningsvis.

Christer Gulldén deltog i två olympiska spel – 1984 och 1988. Vid OS 1988 slutade han på fjärde plats i lätt tungvikt. 1981 vann Gulldén brons vid EM i Göteborg (tungvikt). Han tävlade i första hand i grekisk-romersk stil. Han är farbror till den tidigare Sävehofspelaren Bella Gulldén.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.