IK Sävehof överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen


Jonas Bengtsson 2022-01-13

Partile Cup har fått ställas in två gånger och arrangerades senast 2019 vid ungdomsturneringens 50-årsfirande.
Bild:Fredrik Aremyr
Partile Cup har fått ställas in två gånger och arrangerades senast 2019 vid ungdomsturneringens 50-årsfirande.

PARTILLE | Kammarkollegiet har i ett beslut bedömt att Partille Cup ska likställas som en paketresa och därmed hamna under paketreselagen. Nu överklagar IK Sävehof och Sveriges Riksidrottsförbund beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.


Beslutet innebär att arrangören av paketresan, IK Sävehof, därmed ska ordna med en resegaranti enligt resegarantilagen till Kammarkollegiet motsvarande den totala summan av samtliga anmälningsavgifter plus tio procent. Resegarantin kan ordnas genom en betalningsutfästelse, en försäkring eller genom att deponera medel till Kammarkollegiet.

I fjol avslog både Förvaltningsrätten och Kammarrätten IK Sävehofs överklagan. Med stöd av Sveriges Riksidrottsförbund så har man nu valt att söka prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen.

Det är helt orimligt att likställa läger och cuper med paketresor. Det kan inte vara regeringens eller riksdagens mening att paketreselagen ska omfatta en vanlig idrottstävling där ungdomar i ideella föreningar sover i skolsalar och tävlar mot varandra. Idrottsrörelsen är i djupa revor på grund av pandemin och detta beslut riskerar att sätta stopp för läger och cuper för barn- och ungdomsidrotten – och det när dessa mötesplatser för rörelse och gemenskap behövs som mest, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Patrik Brandt, ordförande IK Sävehof:

Det här är en jätteviktig fråga för ungdomsidrotten oavsett idrott. Beslutet riskerar att sätta stopp för läger och cuper vilket skulle innebära att barn och unga inte får möjlighet till de upplevelser och minnen som vi vet att de skapar.


Tipsa en vän     Skriv utJohn Scotts partille

Improve

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.