Fysik på lekplatsen – när vetenskap blir lekfullt lärande


Denny Bågenholm 2024-11-24

Hela klass 5 som var med på levande fysik på Justin Bäver. Partille kommuns fina lekplats vid Stadsparken.
Bild:Denny Bågenholm
Hela klass 5 som var med på levande fysik på Justin Bäver. Partille kommuns fina lekplats vid Stadsparken.

PARTILLE | Vid Justin Bävers lekplats i Partille möttes teori och praktik när elever från Lillegårdsskolan fick utforska fysikens värld på ett lekfullt sätt. Under ledning av läraren Berit Åblad och fysikprofessorn Ann-Marie Pendrill blev lekplatsen en tillfällig experimentverkstad där gravitation, energi och rörelse blev något konkret och greppbart.

 

Berit Åblad, som undervisar i naturvetenskapliga ämnen på Lillegårdsskolan, berättar att dagens aktivitet, kallad “lekplatsfysik”, är en förlängning av skolans medverkan i Chalmers tekniska högskolas teknikprojekt “Rädda ägget” där syftet är att designa och bygga en konstruktion som dämpar ett fall så ägget håller.

– Efter att ha avslutat “Rädda ägget” ville vi bygga vidare på de fysikaliska fenomenen och göra något ännu mer hands-on. På lekplatsen får eleverna släppa bollar, testa rutschbanor och observera hur olika krafter fungerar i verkligheten, förklarar Berit.

Dagens aktivitet är inte bara en chans för eleverna att lämna skolbänken – den öppnar också dörrar till en djupare förståelse för fysikens grundprinciper.

– Det handlar om att väcka nyfikenhet. När eleverna ser att stora och små studsbollar rullar lika snabbt nerför en rutschbana, eller att en tung boll faller lika snabbt som en lätt, blir fysiken något de verkligen kan relatera till, säger Berit.

Ann-Marie Pendrill, professor emerita i fysik vid Göteborgs universitet, är dagens gäst. Hennes bakgrund inom atomfysik är långt från lekplatsens sandlådor, men hon ser starka kopplingar mellan teoretiska beräkningar och praktiska experiment.

– Fysik är roligt just för att man kan se lagarna i verkligheten. På en lekplats kan man tydligt observera grundläggande principer som gravitation och rörelse, något som inte alltid är lika lätt i vardagen, säger Ann-Marie som har lång erfarenhet av att koppla fysik till verkliga miljöer.

Hon har tidigare arbetat med att använda Lisebergs attraktioner som praktiska exempel i undervisningen sedan 1995, men när nöjesparken inte är öppen har hon hittat andra sätt att engagera både lärare och elever.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen

Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
;
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen

X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!

På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.