Fredagsmys på Kyrktorget


Denny Bågenholm 2022-11-09

Nästa fredag blir det ljusmanifestationen \
Bild:Partille Kommun / Denny Bågenholm
Nästa fredag blir det ljusmanifestationen "Tusen lyktor" på Kyrktorget. (bilden till vänster är från tidigare manifestation i Stadsparken)

PARTILLE | 18 november fylls centrala Partille med tusentals ljuslyktor när 30 förskolor i kommunen deltar i “Tusen lyktor” som är en landsomfattande manifestation vars syfte är att ge barnen en gemensam röst i det offentliga rummet.

– Vi startade 2018 i Sävedalen och nu hoppas vi på rekord på Kyrktorget, säger Charlotte Svedstam.


 

Ljusmanifestationen "Tusen lyktor" har tidigare år samlat upp till 500 besökare, då i Stadsparken i Partille. I år hoppas man på rekord då alla Partilles förskolor och dess familjer bjudits in till att medverka vid manifestationen på Kyrktorget 18 november. "Tusen lyktor" är en landsomfattande manifestation vars syfte är att ge barnen en gemensam röst i det offentliga rummet och den firas i nära anslutning till barnkonventionens födelsedag som är den 20 november.

– Under pandemin uppmärksammades detta på varje förskola så då hade alla egna ljuslyktor. Men nu har alla förskolerektorer tillsammans skapat fredagens evenemang på kyrktorget. Alla förskolor arbetar lite olika men alla lyktor som tillverkats under veckan kommer samlas ihop och köras ner till Kyrktorget för att ställas upp.

Kan vem som helst komma ner med en lykta?
– Alla barn i kommunen får komma med en ljuslykta om man vill, vilket vore jätteroligt. Vi är på plats från klockan 16 på fredag men man kan komma senare också och lämna sin lykta. Vi tänder alla lyktor 17.30.

Vad är det som händer innan och under evenemaget nästa fredag?
– På Partilles förskolor arbetar vi under hela veckan med material kring barns rättigheter som vi har tagit fram, allt avslutas med att fira "Tusen lyktor" tillsammans på Kyrktorget. Vi kommer inte bara att tända ljuslyktorna utan det blir även sång och musik. Alla förskolor har övat på flera sånger under veckan.

– Vi vet inte i förväg hur många som kommer men vi tror och hoppas, att vi kommer slå rekordet i år vilket innebär över 500 personer. Det viktiga är dock inte hur många som kommer utan att barnens röst i samhället får ett eget fokus under en kväll. Vi hoppas och tror på många fina samtal med familjer i Partille. Man får gärna ta med sig en termos med kaffe och något att tugga på så kommer vi ha fredagsmys på Kyrktorget, avslutar Charlotte Svedstam, Utvecklingspedagog i Sävedalen.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.