Från Volym till Klättercentret – invigning i helgen


Denny Bågenholm 2023-11-10

Ricardo visar upp en del av den stora klätterväggen. De olika färgerna på \
Bild:Denny Bågenholm
Ricardo visar upp en del av den stora klätterväggen. De olika färgerna på "volymerna" visa svårighetsgrad. Från lila till gult och 70 procent är benstyrka så glöm aldrig "legday" på gymmet.

Det finns även plats för de lite yngre på centret som har en egen avdelning med mjuka mattor.
Bild:Denny Bågenholm
Det finns även plats för de lite yngre på centret som har en egen avdelning med mjuka mattor.

PARTILLE | När byggvaruhuset flyttade ut, flyttade klättringen in 2018. Efter några namnbyten är det dags för nyinvigning på lördag 11 november, då blir det prova på, discoklättring och happenings hela dagen.

– Alla är välkomna att prova på, från barn till pensionär, alla kan klättra, säger vd Ricardo Morales.


 

Allt började 2018 när en mäklare kontaktade Ricardo Morales som tillsammans med ett annat företag startade anläggningen som ligger på hörnet i samma hus som Elgiganten i Partille borta vid Laxfiskevägen 4.

– Efter ett tag ville företaget inte fortsätta att driva det här och jag tog över i eget regi.
Då blev det volym. För i klättringen använder man sig av volymer för att ändra på hur en platt vägg ser ut. Då plockar man ner volymerna och plockar upp nya volymer och då skapar man en dynamisk klättervägg, säger Ricardo.

Då det är tungt att driva en så stor anläggning själv går nu Volym ihop med Klättercentret som har sju anläggningar runt om i Sverige. Fem stycken i Stockholmsområdet, en i Västerås och en i Malmö.

Och nu är det dags för den första i Göteborg?
– Precis. Nu har vi gått ihop och det blir fler nya anläggningar, det är en ny till på gång i Skåne som ska öppna snart, säger Ricardo.

Om man är sugen på att testa, hur gör man då?
– Man kommer hit, och man kan vara helt ny och grön och man kan vara proffs. Alla är lika mycket välkomna. Är man nyfiken och vill testa på så har vi “prova på tider” lördagar och söndagar, säger Ricardo. Som fortsätter:
– Under tre timmar så har vi en instruktör här som tar hand om dig. Man betalar i kassan, man får låna utrustning och sen så får man helt enkelt känna på hur det är att klättra. Det kostar annars 140 kronor i entré och sen kan du hyra speciella skor för 40 kronor och då får du hålla på hur länge du vill.

Ricardo berättar att många liknar det med att man klättrade i träd som liten eller att man körde repstegar och lianer på gymnastiken i skolan. Alla blir lika glada efter en stund och en stor fördel är att man inte behöver stressa och att det är flera olika nivåer på samma bana, så att man kan klättra med personer med olika erfarenhet.
– Ja alla banor har olika grepp där lila är enklast och gult är svårast, men på varje bana kan en avancerad klättrare klättra med en nybörjare då det är olika grepp på samma bana, så du kan klättra med dina barn, din sambo eller nästan vem som helst. Sen klättrar vi inte på tid utan det får ta den tid det tar.

Kan alla klättra?
– Ja, vi har allt från treåringar till 60-åringar som klättrar, Det krävs lite fysik men kan man gå i trappor kan man klättra, säger Ricardo.

– Även om du har någon funktionsnedsättning eller handikapp så är det inga problem att vara med och klättra, säger han.

På lördag är det dags för nyinvigning när man byter namn till Klättercentret och det kommer vara fullt med saker som händer under hela dagen.
– Precis, vi har en grand opening på lördag. Det är giveaways. Det blir ballonger. Vi har “prova på” under hela dagen för barn och ungdomar. Vi har en form av klättertävling lite senare som kommer att vara lite rolig. Sedan har vi några stationer där man kan mäta sig mot de som bygger upp banorna. Och då har vi kraftmätare, så man kan komma och mäta sig, så att man kan få en fingervisning på var man ligger styrkemässigt.

Vad är det för tider som gäller?
– På lördag öppnar vi klockan nio. Och fram till två så är det “prova på”. Sedan är det klättertävlingen, som börjar vid halv fyra och håller på till sex. Sen blir det After Work med klubbmusik. Det blir rökmaskin, laser och discoljus. Sen är jag diskjockey och kör klassisk techno resten av kvällen, säger Ricardo.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.