Dubbla vinnare av hälsopriset i Partille


Jonas Bengtsson 2023-05-10

Helene Aulin Ivdal (Kåsjögården), Thorbjörn Carlsson (kommunstyrelsens vice ordförande), Bengt Randén (kommundirektör), Staffan Lindahl (Kåsjögården), Marith Hesse (kommunstyrelsens ordförande), Linda Wahlberg (Fredagsfysen Jonsered), Lisbeth Bard (Kåsjögården) och Hans Olof Mörtsell (Kåsjögården).
Bild:Jonas Bengtsson
Helene Aulin Ivdal (Kåsjögården), Thorbjörn Carlsson (kommunstyrelsens vice ordförande), Bengt Randén (kommundirektör), Staffan Lindahl (Kåsjögården), Marith Hesse (kommunstyrelsens ordförande), Linda Wahlberg (Fredagsfysen Jonsered), Lisbeth Bard (Kåsjögården) och Hans Olof Mörtsell (Kåsjögården).

PARTILLE | Partille kommuns hälsopris firar tio år och slog därmed på stort genom att dubbla prissumman. Mötesplats Kåsjögården och fystränaren Linda Wahlberg fick därför ta emot 15 000 kronor vardera vid tisdagens ceremoni på “Slottet”.

 

Sedan 2018 har Linda Wahlberg kört sina öppna utomhusfyspass på fredagar i Jonsered. Lite skämtsamt kallat "fredagsfysen före tacomysen".

 Det är öppet för alla att vara med. Det kostar inget, man behöver inte anmäla sig utan man bara dyker upp. Den yngsta har väl varit fyra-fem år och de äldsta är omkring 60 plus, berättar Linda som tycker det är väldigt hedrande och roligt att motta årets hälsopris i Partille kommun.

Vad betyder hälsa för dig?
 För mig är ju hälsa många delar. Ofta tänker man på kroppen främst när man pratar om hälsa. Men det handlar även mycket om sammanhang och gemenskap. Att känna att man hör till någonting. Både kropp och själ ska ha sitt helt enkelt, säger hon.

Helene Aulin Ivdal, Staffan Lindahl, Hans Olof Mörtsell och Lisbeth Bard från Mötesplats Kåsjögården hade några timmar tidigare hållit i veckans soppträff då det serverades grön ärtsoppa. Och innan det blev kaffe och morotskaka vid ceremonin i Partille herrgård fick även de svara på vad hälsa betyder för dem.

 Tillhörighet. Att ha någonstans där man får vara den man är och få säga det man tycker. Och kunna träffa andra. Jag tror att det är många som är ensamma även fast de bor i familjer och är gifta. Man har så fullt upp i sitt dagliga liv så jag tror att det är väldigt viktigt att man hittar de här mötesplatserna, säger Staffan.

Hur ser ni på att få ta emot priset?
 Det är fantastiskt roligt. Vi är 30 volontärer och har ungefär 150 besökare varje vecka. Det är makalöst och så roligt, säger Helene.

En normal tisdag går det åt 30 liter soppa, tack vare ett samarbete med Ica Maxi i Allum så får soppköket ta emot mat vars datum är på väg att gå ut.

 Vi har hållit på 40-50 gånger nu och jag tror bara vi haft samma sorts soppa fem gånger, säger Hans Olof.

 Sen gör vi ju färskost och bakar bröd också. Men vi har inte börjat rosta eget kaffe ännu, skrattar Lisbeth.

Vad kommer pengarna att gå till?
 Dels behövs det lite mer utrustning till dem som kokar soppa. En del av prispengarna kommer även att gå till ett kalas för alla volontärer. För vi klarar oss inte utan dem, de är jätteviktiga, säger Helene.

Linda hade inte bestämt vad prispengarna skulle gå till, men funderade bland annat på att skänka en viss del till välgörenhet.
 Jag tänker också att jag ska ha någon lite mer festligare "fys" under året och göra något kul för gänget eller köpa in lite utrustning, för nu har jag ju inga grejer alls till "fysen".


FAKTA
Mötesplats Kåsjögården tilldelas Partille kommuns hälsopris 2023 med följande motivering:
”Mötesplats Kåsjögården har med ideella krafter byggt upp och möjliggjort möten mellan människor genom sin sopplunch. Varje vecka serveras den värmande måltiden som på kort tid blivit omtalad och uppskattad av många. Sopplunchen innehåller flera värdefulla ingredienser. Den mättar hungriga magar, främjar hälsa, delaktighet och livskvalitet och bidrar till gemenskap och sammanhållning - beståndsdelar som är helt avgörande för ett socialt hållbart samhälle.”


Linda Wahlberg tilldelas Partille kommuns hälsopris 2023 med följande motivering:
”I ur och skur leder Linda träningspass utomhus på fredagskvällarna i Jonsered. Här är alla är välkomna att delta utifrån sina egna förmågor och förutsättningar. Med gedigen kunskap, stor entusiasm och rörelseglädje stärker Linda både deltagarnas muskler och sammanhållningen i kommunen. Fredagsfysen med Linda har nu blivit lika självklar som tacos till fredagsmyset i Jonsered.”


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.