Centerpartiet kräver svar om samarbete efter valet


Denny Bågenholm 2022-08-31

Anna Strand kräver svar från övriga allianspartier.
Bild:Denny Bågenholm
Anna Strand kräver svar från övriga allianspartier.

PARTILLE | Under veckans intervju med Anna Strand från Centerpartiet krävde hon att få svar från sina allianskollegor rörande ett eventuellt samarbete efter valet med Sverigedemokraterna. – Centern kommer aldrig att sätta sig i ett samarbete med SD efter valet, säger hon.

– Vi kommer aldrig att sitta i majoritet tillsammans med SD. Vi är nu det enda liberala partiet som står emot de främlingsfientliga locktonerna från SD. Det hade varit önskvärt om även övriga allianspartier hade varit lika tydliga inför valet, säger Anna Strand som har bett övriga borgerliga partier att berätta var de står i frågan.

– Intressant att Centerpartiet som flera gånger under mandatperiod ställt sig på andra sidan och gått ihop både med de rödgröna partierna och SD i olika frågor nu ställer en sådan fråga. Vi Moderater har respekt för det som Partilleborna väljer. Självklart vill vi helst se ett borgligt styre med Moderaterna i spetsen, men det är upp till väljarna att avgöra hur det blir. För det som är bäst för Partille, då kan vi fortsätta samtala med alla, säger Marith Hesse (M)

– Vi ställer inte upp några sådana krav i förväg. Allt handlar om vad samarbetet innefattar. Liberalernas position är att det som är bäst för att få så mycket liberal politik som möjligt i Partille, utgör förutsättningen för samröret med samtliga övriga partier. Väljarna gör sitt val och det respekterar vi, säger Erik Edlund (L)

– Centerpartiets fråga får ses mot bakgrund av att de fyra "allianspartierna" efter valet 2018 slöt ett avtal om vilken gemensam syn man skulle ha på ett antal politikområden och under vilka former det egna arbetet skulle bedrivas. Centerpartiets företrädare har därefter, under mandatperioden, flera gånger tydligt avvikit från det överenskomna politiska sakinnehållet och brutit mot reglerna för det interna samarbetets bedrivande och har då för egen del tydligen inte sett några hinder för att liera sig med vare sig den rödgröna oppositionen eller SD.

Vi har alltså haft rätt stora problem med Centern och det kan ju vara bra att väljarna känner till det. – Vad gäller kommande mandatperiod är vi i KD inriktade på att kunna fortsätta att samarbeta med våra borgerliga kamrater men förutsättningarna för ett sådant arbete är naturligtvis upp till väljarna att bestämma, säger Anders Midby (KD)

När det gäller vänsterblocket (V, S, MP) svarar alla nej på ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.