Ardalan bjöd på mörka moln


Denny Bågenholm 2023-05-01

Ett par hundra åskådare trotsade väder och vind för att lyssna på Ardalan Shekarabi i Stadsparken den 1 maj.
Bild:Denny Bågenholm
Ett par hundra åskådare trotsade väder och vind för att lyssna på Ardalan Shekarabi i Stadsparken den 1 maj.

Det var första gången Ardalan besökte Partille och mottagandet var hjärtligt.
Bild:Denny Bågenholm
Det var första gången Ardalan besökte Partille och mottagandet var hjärtligt.

Isabelle Asadian Strandman, ordförande för Socialdemokraterna i Partille. Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson, och Thorbjörn Carlsson, vice ordförande kommunstyrelsen.
Bild:Denny Bågenholm
Isabelle Asadian Strandman, ordförande för Socialdemokraterna i Partille. Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson, och Thorbjörn Carlsson, vice ordförande kommunstyrelsen.

PARTILLE | Traditionellt förstamajtåg genom Partille. Från Kyrktorget med avslutning i Stadsparken där dagens talare Ardalan Shekarabi (S) hade mörka moln i sitt tal men medvind i opinionen. "Tillsammans! För hela Sverige”, var ledordet som drog ner applåder bland åhörarna.

 

Jonsereds musikkår spelade bakom de vajande fanorna och därefter följde Thorbjörn Carlsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande. Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson, och Isabelle Asadian Strandman, ordförande för Socialdemokraterna i Partille. Efter dem följde ett hundratal demonstranter. Det är lätt att tänka sig hur det har sett ut historiskt när tusentals arbetare tågat för bättre villkor, pensioner och semestrar och vilken stolthet och självförtroende 1 maj har gett arbetarrörelsen.

Vädret var inte på arbetarnas sida utan det föll ett kallt regn som ackompanjerades av en hård vind när Isabelle Asadian Strandman hälsade alla välkomna. Det hade delats ut lappar med texten till "Internationalen" som hjälpte Jonsereds musikkår på traven när publiken försiktigt tog i från magen. Efter ett kort inledande tal hälsade Isabelle dagens huvudperson Ardalan Shekarabi välkommen fram till mikrofonen.

– Redan 1890 samlades Göteborgs arbetare för att marschera från Drottningtorget, detta är en högtidlig dag som måste manifesteras, börjar den tidigare socialförsäkringsministern.

Resten av talet innehåller historien och vad arbetarrörelsen har gjort för “folket”, att frihet är en självklarhet. Att pensionärer, ensamstående och barnfamiljer har det svårt och trots “deras” budgetförslag väljer regeringen att fortsätta göra det lättare för dem som har det bäst. Det blir även en känga åt högern och framför allt Ulf Kristersson som har lierat sig med antidemokratiska röster och att regeringen går Jimmie Åkessons ärenden. Ardalan vill också lyfta att det endast är, tillsammans för hela Sverige, som det kan bli skillnad.

Retoriken följer ett traditionellt majtal och det är inte så mycket nytt under solen eller molnen dagen till ära. Det är mycket fokus på vad som varit bra och vad Socialdemokraterna gjort för arbetarna under senaste seklet. Ardalan pratar även en del om kriget i Ukraina och att vi måste fortsätta bekämpa kriget med mer bistånd.

Det blir mycket historia men inte så mycket om framtid och vad som behövs göras för att unga vuxna ska ha råd att bo, eller få ett bra arbete och där kanske en del av Socialdemokraternas historia är ett problem, för ser man på åhörarna är majoriteten pensionärer och några få är barnfamiljer. Ardalan är kvick som talare, pauserar och förstår hur man bäddar för applåder. Han är både tydlig och välartikulerad.

Ardalan kommer även hålla tal på Götaplatsen senare under eftermiddagen och senaste tillfället det hände var 1979 när Olof Palme först besökte Partille för att sedan hålla tal i Göteborg. Sedan vann Socialdemokraterna valet 1982 och Olof Palme blev statsminister.

Du gör samma sak som Palme gjorde, först tal i Partille och sedan in till Götaplatsen, blir det seger i nästa val också?
– Vi ska inte jinxa det här men vi hoppas ju att vinna valet 2026. Vi ser att det finns ett mycket starkt stöd och Magdalena Andersson är en av de politikerna i Europa som har högst förtroende och det visar ju att många vill ha den typen av ledarskap. Det verkar vara många som röstade på det “andra” alternativet som inte är riktigt nöjda idag. Så vår uppgift är att se till att Magdalena tar över efter nästa val, säger Ardalan Shekarabi.

Efter valet har ni haft medvind, betyder det att regeringen gjort ett dåligt jobb och ni det omvända?
– Det är nog en kombination och i grunden finns det ett högt förtroende för oss, och sen har regeringen misslyckats med mycket, tyvärr. Vi vill att regeringen ska lyckas lösa samhällsproblemen men det har det inte lyckats med. Hanteringen av elprisstödet har skötts bedrövligt som exempel. Även det man gjort kring det ekonomiska läget, där finns det mycket mer att önska. Allt sammantaget så ser många människor att vi har ett bristfälligt ledarskap, säger han.

Hur stor skillnad är det att sitta i opposition?
– Det är en annan roll, vår främsta uppgift är att granska regeringen och driva våra frågor i riksdagen. Det är mer en opinionsbildande roll och det är en uppgift jag trivs med men det jag saknar och det alla politiker saknar är att få vara med och påverka besluten. Vilket vi inte kan i dagsläget, fortsätter han.

Ditt signum med flugan som du brukar använda, vad är historien bakom den?
– Jag började bära fluga som minne och kopplingen till barndomen i Iran där islamisterna förbjöd män att bära fluga och slips och såg det som dekadenta symboler, så för mig är flugan ett tecken på kampen mot fundamentalismen. Det är en politisk bakgrund men jag tycker ju också att det är väldigt snyggt med fluga, säger Ardalan Shekarabi avslutningsvis.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.