Utrikesflyg 33 procent dyrare än för ett år sedan


Denny Bågenholm 2023-05-17

Det har blivit över 20 procent dyrare att flyga charter sedan förra året och snart är det kanske bara de priviligierade som har råd med en charterresa till medelhavet.
Bild:Denny Bågenholm
Det har blivit över 20 procent dyrare att flyga charter sedan förra året och snart är det kanske bara de priviligierade som har råd med en charterresa till medelhavet.

Att flyga utomlands har blivit 33 procent dyrare än vid motsvarande tidpunkt förra året, visar ny statistik från SCB. Priset på utrikesflyg i Konsumentprisindex (KPI) är det högsta för april sedan mätningarna började för 30 år sedan.

 

Priser på resor är starkt säsongsbetonade och varierar i regel mycket under ett år. Priset på utrikesflyg har till exempel gått upp och ner flera gånger det senaste året – men jämför man samma månader olika år framträder ett stabilare mönster i statistiken.

– Vi har mätt den genomsnittliga prisutvecklingen på utrikesflyg i Konsumentprisindex sedan 1993. Aldrig tidigare har priserna på utrikesflyg i april varit så höga som i år. Bara under två månader i hela tidsserien har priserna varit högre, i juli 2018 och juli 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Inte heller flygcharter, som mäts i KPI sedan 1989, har någonsin varit dyrare i april än det var i år. Detsamma gäller för tågresor (mäts sedan 1980), biluthyrning (sedan 2001) och båtresor (sedan 1993).

– Utrikesflyg, flygcharter och båtresor har stigit mer i pris det senaste året än den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen, som vi mäter i KPI. Alltså mer än inflationen, som i april var 10,5 procent.

Priserna i april 2023 jämfört med i april 2022

ProduktPrisutveckling i procent
Utrikes flygresor+ 33,2 procent
Flygcharter+ 21,3 procent
Båtresor (in- och utrikes)+ 19,1 procent
Järnvägsresor+ 4,2 procent
Biluthyrning+ 3,4 prcent


KPI* ökade med + 10,5 procent.

*Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.