Snart höst – men fästingsäsongen hänger i


Hanna Uhlin 2023-09-22

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.
Bild:Erik Karits
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

När sommaren övergår i höst är det lätt att tänka att fästingsäsongen är över. Men fästingarna är aktiva så länge temperaturen ligger över fem plusgrader, och svamp- och bärplockare löper extra hög risk att bli fästingbitna.

 

Det är lätt att glömma bort fästingarna på hösten och vintern, men faktum är att fästingsäsongen fortsätter långt in på hösten. Under mildare vintrar kan man till och med hitta fästingar i december och januari i södra och mellersta Sverige. Nu flaggar läkare för att inte glömma bort att skydda sig mot den fästingburna sjukdomen TBE under årets svalare månader.

– Det är väldigt viktigt att man har koll på sitt skydd mot TBE och när det är dags att fylla på med nästa vaccindos. Både för att vara skyddad i höst men även för att ha det klart inför nästa vår och sommar, säger Lars Lindstedt, medicinskt ansvarig läkare på Doktor24.

TBE är en hjärninflammation som orsakas av ett virus som sprids via fästingar. Sjukdomen kan få allvarliga konsekvenser, och eftersom det inte finns någon behandling för TBE är vaccination det bästa sättet att undvika att drabbas. Enligt Lars Lindstedt är det också klokt att se över sitt skydd inför nästa säsong redan under vinterhalvåret.

– Det kan bli en lätt anstormning till vaccinationsmottagningarna på våren, så snart vi inser att sommaren är på ingång. Men det går precis lika bra att vaccinera sig på hösten eller vintern, det kan till och med vara bättre då man kan vara säker på att hinna med de doser som behövs för fullgott skydd innan fästingarna vaknar igen.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.