Gott om lediga vaccinationstider för höstdosen


Denny Bågenholm 2022-09-29


För en månad sedan började vaccinatörerna i Västra Götalandsregionen att vaccinera invånare över 65 år med en påfyllnadsdos mot covid-19. Sedan dess har lite mer än var fjärde invånare i åldersgruppen i Västra Götaland tagit möjligheten, visar preliminära siffror.

 

"Det bekymrar mig och jag vill uppmana alla som är över 65 år att ta höstdosen mot covid-19", säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

De som är 65 år eller äldre, eller som har fyllt 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas att ta en påfyllnadsdos.

– Vaccinatörerna i Västra Götaland står redo och erbjuder både de tidigare vaccinen och de uppdaterade. Jag uppmanar – boka en tid, säger Kristine Rygge.

Höstdosen är viktig och behövs eftersom äldre personer inte får ett lika långvarigt skydd av vaccinationerna som yngre. Folkhälsomyndigheten pekar också på studier som visar att risken för allvarlig sjukdom i covid-19 stiger brant med ökande ålder.

– Covid-19-pandemin kan kännas långt borta, men det beror på att vi har varit duktiga på att skydda oss genom att ta vaccin. Vaccinerna vi har ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död, säger Kristine Rygge.

Gott om lediga tider
I Västra Götaland finns det gott om lediga tider för vaccination. Det går ofta att välja mellan att boka en tid eller att gå till vaccinatören på drop-in. Alla platser för vaccination i Västra Götaland finns på samlingssidan för lediga tider. Hitta en ledig tid här >>>

Fortsatt många som smittas
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland, betonar att det är extra viktigt att alla de som rekommenderas påfyllnadsdoser vaccinerar sig.

– Det är fortfarande många som insjuknar i covid-19. Smittan finns fortfarande i samhället och den nu dominerande virusvarianten är mer smittsam än tidigare varianter. Det är därför viktigt att vi upprätthåller skyddet och gör vad vi kan för att skydda varandra. Stanna hemma om du har förkylningssymtom och vaccinera dig, säger han.

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande:
Vuxna från 65 år samt personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendation gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.

Vuxna 18–64 år rekommenderas fortsatt vaccination med tre doser. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, kan göra det, men det är en möjlighet, ingen rekommendation.

Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.