Extremväder och en svag krona krossar förhoppningar om billigare livsmedel


Hanna Uhlin 2023-08-25

<span style=\
Bild:Pressbild
Den rekordsvaga kronan och extremvädrets konsekvenser bidrar till att hålla uppe producenternas kostnader, menar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.


Priset på livsmedel ser inte ut att sänkas inom en överskådlig framtid. Det framgår av en ny rapport från Livsmedelsföretagen som visar att utvecklingen av försäljning, lönsamhet och kostnader fortsätter åt fel håll för Sveriges livsmedelsindustri.

 

Fyra raka kvartal av minskad försäljning och sex raka kvartal av minskad lönsamhet och fortsatta kostnadsökningar. Det redan dystra läget för svenska livsmedelsproducenter förvärras nu av en rekordsvag krona och konsekvenser av det extrema vädret med torka och översvämningar.

Följaktligen kan svenska konsumenter räkna med fortsatt höga priser i livsmedelsbutikerna.
– Minskande konsumentköpkraft och fortsatta kostnadsökningar är en giftig cocktail för de svenska producenterna av mat och dryck. Utifrån ett strikt kostnadsperspektiv finns det väldigt lite som talar för en bred och ihållande sänkning av livsmedelspriserna. Min bedömning är att de högre prisnivåerna vi nu upplever håller i sig tills vidare, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

På senare tid hade majoriteten av svenska livsmedelsproducenter behövt höja priserna ännu mer för att täcka sina kostnader, visar Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev för andra kvartalet 2023. Därmed bedöms chansen för att priserna ska sjunka vara liten – både på kort och lång sikt.
– Ett alltmer extremt väder och en fortsatt växande global befolkning är två makrotrender som kommer att hålla uppe kostnaderna på livsmedelsråvara även på längre sikt. För svensk del förvärras situationen av kronans ständigt minskande värde. Under de här förutsättningarna ser jag det som osannolikt att livsmedelspriserna ska sjunka tillbaka till nivåerna som förelåg innan Rysslands invasion av Ukraina eller än mindre innan pandemin, säger Carl Eckerdal.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.